Затворник, оплаквал се от тормоз, починал внезапно в Ловеч

  • 08 октомври 2013 12:40

  • 3981
  • 0
Затворник, оплаквал се от тормоз, починал внезапно в Ловеч
©

Брат ми беше млад, жизнен и здрав човек. Изтърпяваше присъда в затвора в Ловеч и почти всеки ден се чувахме по телефона. Оплакваше се от системен тормоз. Последно говорих с него вечерта на 10 септември. На следващия ден ни съобщиха, че ненадейно е починал. Смъртта му не е случайна”, разказва през сълзи 46-годишната Веска Костадинова от стражишкото село Виноград, цитирана от Труд.

Почернените роднини са убедени, че има виновни за смъртта на Румен Костадинов (36 г.) и са поискали проверка по случая. Младият мъж попаднал в затвора за престъпление отпреди 8 години. По онова време младият мъж бил строител, но останал без работа. Оказал се в безизходица, решил да търси препитание в Гърция.

Тръгнал към южната ни съседка с още двама познати от стражишкото село Кесарево. Тримата обаче нелегално пресеклиграницата. Гръцки граничари ги спипали и ги върнали у нас.

“Започна разследване, което се проточи близо 5 години. През това време брат ми излезе от ареста срещу 500 лв. гаранция. При разпитите аверите му го натопили, че им бил водач и на него му повдигнаха обвинение за трафик на хора”, споделят сестрите на починалия Веска и Райна Костадинови.

Брат им обаче избягал отново в южната ни съседка, за да изхранва децата си. Този път си намерил работа. Докато бил зад граница, делото срещу него започнало да се гледа в районния съд в Петрич. Заради отсъствието на Румен магистратите го осъдили задочно на година и шест месеца затвор.

След 6-годишно изгнание в Гърция в началото на годината Румен решил да се прибере. “Каза, че иска да види порасналите си деца. Брат ми знаеше, че е осъден. Каза, че му омръзнало да седи в Гърция и ще се прибере, за да си изтърпи наказанието”, споделя Веска.

Щом прекрачил българската граница през януари, Румен бил арестуван и отведен в затвора в Ловеч. Докато бил зад решетките, обжалвал наказанието, но и втората съдебна инстанция потвърдила присъдата.

“Докато беше лишен от свобода, брат ми често звънеше по телефона. Напоследък усещах, че е притеснен и напрегнат. Постоянно го питах дали има проблеми. Отначало отричаше, но един ден ми довери, че има неприятности”, допълва Веска. Румен разкрил, че си пати след кражба на джиесем, който ползвал тайно в килията. След като признал, че телефонът е негов, престоял седмица в карцера.

“Не знаех, че е наказан, и като не се обади няколко дни, се притесних. На 10 септември вечерта позвъни и ми обясни, че има големи неприятности с полицай на име Мартин и със затворник на име Вальо. Каза, че не е добре. На следващата сутрин трябваше да ми се обади и да ми каже докъде да напиша жалба от негово име. Искаше да се оплаче заради издевателство над него”, плаче сестра му.

На другия ден от затвора се обадили на кмета на Виноград и съобщили, че Румен е починал. Интересували се дали роднините му ще вземат трупа.

“Заминахме за Ловеч и разбрахме, че в 7,30 ч, на излизане от столовата брат ми се свлякъл на земята. Удрял се в гърдите и крещял, че го болят. Надзирателят обаче го напсувал, нарекъл го циганин и го ритнал. После го оставили в килията”, гневят се близките.

Сестрите му са категорични, че Румен е оставен в безпомощно състояние. В смъртния акт пишело, че е починал в 9 ч, а линейката пристигнала чак в 9,30 ч.

“Като взехме трупа и захванахме да го преобличаме, видяхме синини върху гърдите му. Попитахме от какво е натъртването и ни казаха, че надзирателите се опитвали да му окажат първа помощ и да активират сърдечната му дейност с шокови палки. Това е недопустимо”, негодуват близките.

Те са категорични, че ще търсят истината за смъртта на Румен. Наели са адвокат и са оспорили аутопсията, направена в Ловеч.

Първата съдебномедицинска експертиза заключава, че Румен е издъхнал от инфаркт. По настояване на близките била направена втора аутопсия в Търново. Тя установила, че сърцето на Румен било здраво, но въпреки това се е пръснало. Чакат се резултатите от хистологичните проби.

“Явно Румен е бил подложен на огромен стрес, за да не му издържи сърцето”, коментира Веска.

Мъртвият пандизчия бил погребан на 13 септември. По сигнал на близките му Окръжната прокуратура в Ловеч започнала разследване по случая.

Последвайте канала на

Novini.bg
3981 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини