"Камбаните" стават място за съвременни културни послания към света

  • 08 октомври 2013 07:47

  • 1314
  • 0
"Камбаните" стават място за съвременни културни послания към света
©

"Камбаните" стават място за съвременни културни послания към света - за идеята разказаха пред БТА партньорите по проекта от къщата-музей "Панчо Владигров" в София. "Концерт с монумент" е част от международния проект "Атриум" - за създаване на културен маршрут на тема "Архитектурата на тоталитарните режими на 20-и век, в който участват 19 страни от Югоизточна Европа.

Целта на проекта е да обживи по нов начин емблематични архитектурни паметници от времето на социализма и да преосмисли негативната оценка, свързана с тоталитарното им минало. Бенефициент за България е Националният институт за недвижимо културно наследство.

В "Атриум" са включени девет български обекта, сред които е и парковият комплекс "Камбаните". Монументът е интересно предизвикателство с факта, че е създаден за деца, с посланието за обединяване на различията - като по този начин, въпреки политическия режим, през който е построен, носи позитивното послание на бъдещето.

"Концерт с монумент" ще разкрие потенциала на този уникален по рода си паметник - за съвременни културни послания към Европа и света по подобие на творчеството на българския класик Панчо Владигеров. Идеята е звукът да обедини присъстващите - деца, младежи, родители - в общо преживяване и да създаде ново усещане за това старо, но вече "звучащо по нов начин" културно място, само по себе си ценно като културно наследство и уникално за културната инфраструктура на нашия град.

От музея на Панчо Владигеров са убедени, че духовното, музикално наследство на класика, представено пред и с участието на децата на това място, ще предаде изключително ценно послание към тях за значимост и висока културна стойност. С този концерт те ще имат възможност да преосмислят паметника чрез силата на музиката и да споделят нови идеи за това пространство.

"Концерт с монумент" е пресечна точка между целите на проекта "Атриум" и Стратегията за развитие на културата в София 2013-2023 г. в две от основните и приоритетни области - "Култура и човешки капитал" и "Културното наследство на променящия се град". "Концерт с монумент" - на 12 октомври от 10.30 ч. на "Камбаните" - ще предложи джазколаж, в който са вплетени мотиви от музиката на Панчо Владигеров, проф. Добри Палиев, детски песни и други.

Инициаторите го определят като музикален експеримент за 95 камбани, пиано, над 200 ударни инструмента, Хора към Националната гимназия за древни езици и култури и за всички, които искат да бъдат част от звука на "Камбаните".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини