Кристалина Георгиева: Да приемем бежанците без омраза

  • 05 октомври 2013 11:58

  • 2204
  • 15
Кристалина Георгиева: Да приемем бежанците без омраза
© Булфото

Има криза с бежанците от Сирия в България и за нашата страна това е нов проблем. Това заяви в предаването "Седмицата" по Дарик радио европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакции при кризи Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование.

По думите й кризата се изразява в това, че трябва в много кратко време да се решат проблеми, закърпвани с години. Тя обясни, че поставяйки ситуацията в България в контекста на сирийската криза, проблемът в страната ни не е толкова голям. „От три години, от както започна да се стреля в Сирия, в тази страна стана страшно. От 24 млн. население, днес 7 млн. се нуждаят ежедневно от помощ, за да могат да оцелеят и в най-добрия случай не повече от половината от тях я получават. 2,1 млн. са напуснали страната. От тези 2 млн., 50 000 са в Европа, 5000 сега са в България, а останалите са в Ливан, Йордания, Ирак, Турция, Египет. Най-тежко е положението в Ливан", каза още Георгиева.

"Ако светът не успее да намери политическо решение на тази криза, тя много реално може да дестабилизира целия регион. Ако това стане, последиците за Европа могат да бъдат изключително сериозни. До дни се очаква решение за предоставяне на допълнителна помощ на три страни от ЕС - България, Гърция и Малта", съобщи Георгиева. Според нея най-удачния подход в създалата се ситуация е бежанците да бъдат разселвани и интегрирани в обществото.

„Ако погледнем в историята си, ние сме приемали бежанци, когато сме били много по-бедни и когато тук е било много по-трудно. Солидарността е двупосочна улица. На нас ни помагат, ние получаваме от Европа помощ, за да можем да наваксаме изоставането си спрямо останалите страни. От нас се очаква да помогнем. Трябва да защитаваме правото на хората, които са дошли тук, да са приемани без омраза", заяви Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование. Тя подчерта, че кризата със сирийските бежанци няма да свърши скоро и те трябва да бъдат интегрирани там, където вече са. "От нас се очаква да помогнем", заяви еврокомисарят.

"Ние не можем да откажем да ги приемем тези хора и когато дойдат тук, ние не можем да ги върнем в страната им, ако условията там застрашават живота им. Така че дори и да си затворим очите пред моралната страна на въпроса, има и юридически аспект, който няма как да го загърбим", допълни Кристали Георгиева. "По-добре е децата на бежанците да бъдат в общи училища заедно с българчетата, вместо отделно. Малките деца бързо се интегрират, за децата това не е проблем", подчерта еврокомисарят.

По повод изявленията на Франция за връщането на ромите в България, Кристалина ГеоргиеваКристалина ГеоргиеваКристалина Иванова Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Средното си образование, заяви, че Еврокомисията е категорично против всякаква дискриминация на европейски граждани. „Не е имало случай, в който да се взимат политически решения в това направление, когато Комисията да не е казала, че едно от основните постижения на Европа е свободното движение на хора и в никакъв случай не трябва да допускаме то да бъде ограничавано. Както искаме да защитаваме правото на българите, на румънците, на ромите, така трябва да защитаваме и правото на хората, които са дошли тук, за да спасят живота си и да бъдат посрещнати със съчувствие, а не с омраза", допълни Георгиева.

По думите на еврокомисарят проблемът с влизането на България и Румъния в Шенген не е, защото Комисията не си е свършила работата и защото не иска той да бъде решен. Това е проблем на няколко държави в ЕС, които по една или друга политическа причина не са готови да се придвижат напред. „Ако искаме да печелим имидж, той няма да стане, ако в лицето на трагедията на един народ, ние се окажем неспособни да проявим съпричастност и солидарност. Ако българите искат да стоят на позицията, че имаме право да се движим свободно в Европа, че това право всички трябва да уважават, по същия начин и ние трябва да уважаваме правото на бежанците да потърсят при нас защита", каза Георгиева.

Попитана дали ще се кандидатира за европейски депутат, Георгиева отговори категорично: „Не" и допълни, че не е мислила за политическото си бъдеще, докато не изтече мандатът й на еврокомисар.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2204 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар

2015.01.14 | 22:18

15
ПО-ДОБРЕ СИРИЙСКИ БЕЖАНЦИ, ОТКОЛКОТО "БЪЛГАРСКИ" КОМУНИСТИ!

2015.01.14 | 22:17

14
Гледайте позитивно на проблема, ше евем арабки след някоя година

2015.01.14 | 22:17

13
Кристалина Георгиева: Да приемем бежанците без омраза-много просто е сталинке-дай личен пример,с твойта заплата от 28 000евра спокойно можеш да издържаш 3 бежански семейства без да ги усетиш-на думи е лесно нали-срам си за нацията

2015.01.14 | 22:17

12
Овца скапана, много е лесно от чужбина със огромните заплащания! Ела тук да ти се.рат на главата комунисти, цигани, турци и сирийци. Приеми с отворени обятия 3 рязани уя. Продажна лицемерка долна!
niki

2015.01.14 | 22:17

11
ТАЗИ ГЕРБЕРСКА ПОДЛОГА КРИСТАЛИНА ДА СИ ГИ ВЗЕМА У ТЯХ С НЕЙНАТА ЗАПЛАТА ЩЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗДЪРЖА
бобо

2015.01.14 | 22:17

10
Сега вече стана ясно защо точно този ресор беше запазен за българин / не че тая толкова е и българка де / - някак си не върви чужденец да ни казва какво да си правим с бежанците - виж когато идва от сънародник , някак си е по друго - уж сами си предлагаме - и българина пак прецакан за н-ти път - проклета задклулисна сган ...
niki

2015.01.14 | 22:16

9
ТАЗИ ПАЧАВРА НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЕВРОКОМИСАР, СРАМУВАМ СЕ ЧЕ СЪМ БЪЛГАРИН

2015.01.14 | 22:16

8
То в София и без това няма българи, защо да не ги вкарат и тия?
ВЪХ!БРЯ,БРЯ!

2015.01.14 | 22:16

7
Какви дресирани пуделчета сте само!Немам думи!И ти,и онази Куневицата все ни вкарвате от един в друг батак,и всеки все по-дълбок и по-кален ,и загробващ.Онази ни затвори реакторите,и кой знае още колко супер- изненади ни чакат.Нали беше "главен прекарващ"-т-е.главен преговарящ"-Ти сега ще ни натресеш 100-на хиляди камилари,а после тъпия Андрешко да им бере гайлето-и то какво гайле.Българите си нямаме представа,колко нагла и нахалноибезогледна пасмина са.А,ако станат хиляди?-Изпадам в потрес от гъонсуратлъка,на разни соц.агенции,който ти дават най-висок % на доверие.И Ганъовеца нали е тъп и поведлив,утре и за Премиер ще те сложи.Какво реално си направила за страната.Нищо,нищо,нищо!!!
Великия

2015.01.14 | 22:16

6
Ами пробери ги в твоя дом , а не само да даваш акъл и съвети....

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини