Либийската опозиция напредва на север

  • 12 август 2011 06:21

  • 629
  • 0
Либийската опозиция напредва на север
© Getty Images

Силите на либийската опозиция обявиха, че са завладели част от петролния град Брега, докато силите в Западна Либия напредват на север към град Зауия, опитвайки да достигнат на разстояние за нанасяне на удар от столицата Триполи, контролирана от Муамар КадафиМуамар Кадафи Муамар Кадафи - Роден на 7 юни 1940 г., според версия е роден на  7 юни 1942 г. Държавен глава на Либия, предаде агенция Ройтерс.

Кадафи продължава да държи властта, въпреки продължаващата от пет месеца въздушна операция, водена от НАТО, тежките иконмически санкции и продължителната война с бунтовниците, опитващи да сложат край на 41-годишното му управление.

Силите на опозицията завладяха голяма част от северноафриканската държава, но са дълбоко разединени и им липсва опит, като пробивът в четвъртък идва след седмици на застой.

Говорител на опозицията заяви, че бунтовниците са завладели жилищните райони на Брега, но силите на Кадафи все още контролират западната част на града, където се намират и нефтопреработвателните съоръжения.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
629 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини