Бандитите с досиета онлайн

  • 03 октомври 2013 06:59

  • 867
  • 0
Бандитите с досиета онлайн
©

Заработи единната информационна система, която свързва всички институции за борба и противодействие на престъпността, съобщиха  от Върховната касационна прокуратура. Това става след 17 г. на неуспешни опити. В системата са свързани МВР, следствието, Военната полиция, прокуратурата, съдилищата и митниците. До средата на следващата година ще се присъединят и затворите и арестите, които все още изграждат мрежите си.

Системата дава възможност във всеки момент имащите достъп до нея да получават информация за всеки, обвинен по Наказателния кодекс от повдигане на обвинението до влизането в сила на присъдата.

Всяко въведено в системата престъпление получава номер, който се пази до влизането на извършителя в затвора или до окончателното му оправдаване. „Основната част от постъпващите данни са от МВР и прокуратурата“, каза шефът на отдел във Върховната касационна прокуратура Христо Манчев.

„Системата ще помага изключително много на разследващите полицаи, за издирвателната дейност, на КАТ и при документите за самоличност“, отбеляза представителят на МВР Иван Георгиев, който ръководи проекта във вътрешното ведомство. До момента в нея са въведени над 3 200 000 събития, като само във вторник са постъпили 2000.

„От Европол и Евроджъст има интерес да бъдем свързани с техните информационни системи“, съобщи ръководителят на проекта Петко Петков, зам.-директор на НСлС. Той обясни, че вече са обучени 600 експерти и специалисти, които да вкарват правилно данните в системата, за да няма грешки в информацията, което е много важно.

„С единната информационна система отпада замерянето със статистики между институциите, които се различават. Проектът е завършен сега, но данните в него се въвеждат от години“, каза членът на ВСС Румен Георгиев.

Към системата всеки ден се свързват по няколко съдилища. Миналия месец Военната полиция е въвела голям обем информация. Прокурори от Германия и Естония поздравиха стартирането на проекта и казаха, че съдиите и разследващите полицаи трябва да подават коректни, точни и надеждни данни. Те отбелязаха, че трябва да има нормативна уредба за заличаване на данните и да се спазват сроковете за заличаване.

Единната информационна система за противодействие на престъпността ще е основен инструмент в определянето на наказателната политика на държавата. Тя ще показва къде по веригата МВР-прокуратура-съд има пробойни и кой не си върши работата качествено и навреме. „Ще може да се направи анализ колко от тежките престъпления са наказани и колко от леките, за които може би не трябва затвор“, коментира членът на ВСС Румен Георгиев.

Изграждането на системата струва близо 5,5 млн. лв., като 85% са от Европейския социален фонд и 15% от националния бюджет на страната ни.

Последвайте канала на

Novini.bg
867 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини