Мартин Шулц поема ЕК?

  • 02 октомври 2013 13:27

  • 1417
  • 0
Мартин Шулц поема ЕК?
©

Европейската левица официално откри процедурата за определяне на своя кандидат за наследник на консерватора Жозе Мануел Барозу на поста председател на Европейската комисия, предаде АФП.

За фаворит на социалистите се сочи сегашният председател на Европейския парламент - германеца Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден. Имената на останалите претенденти от Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще бъдат официално оповестени на 6 ноември, а окончателният кандидат на партията ще бъде определен през февруари 2014 г. на конгреса на ПЕС, на който ще бъде приета и предизборната й програма. По силата на Лисабонския договор следващият председател на ЕК трябва да бъде излъчен от европейската партия, спечелила
мнозинство в Европейския парламент след изборите на 22 - 25 май догодина.

Европейските либерали вероятно ще определят кандидата си в края на декември, като двете най-често споменавани имена са на бившия белгийски премиер Ги Верхофстад и на германския външен министър Гидо Вестервеле.

Двамата най-вероятни претенденти на Зелените са германката Ребека Хармс и французина Жозе Бове. На 28 януари ще бъде решено кой от двамата ще е окончателният кандидат.

Последни ще представят номинацията си консерваторите от Европейската народна партия, която в момента е най-голямата група в Европейския парламент. Името на кандидата на ЕНП ще стане известно на конгреса на партията в Дъблин, който е на 6 и 7 март.

Португалецът Жозе БарозуЖозе Барозу Жозе Барозу - португалски политик, председател на Европейската комисия. Роден на 23 март 1956 г. в, който е в края на втория си мандат начело на ЕК, до момента официално не се е отказал да се състезава за трети мандат, но тази хипотеза е малко вероятна, отбелязва АФП. Сред останалите имена, които се споменават, са тези на ирландския премиер Енда Кени и на двама еврокомисари - Вивиан Рединг от Люксембург и французина Мишел Барние.

Следващата Европейска комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември 2014 г., след изслушвания на кандидатите за комисари в Европейския парламент.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1417 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини