Европарламентът за етикирането на храните

  • 11 август 2011 15:53

  • 522
  • 0
Европарламентът за етикирането на храните
© Булфото

Новото законодателство за етикетиране на храните, прието от Европейския парламент (ЕП) на последната сесия през юли, ще доведе до по-добра информация, и оттук – големи ползи за потребителите.

Това каза в специално интервю за предаването „Еврофокус” докладчикът на ЕП за етикетирането на храните - германската евродепутатка Ренате Зоммер от групата на ЕНП, заместник-член на Комисия по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните в ЕП.

„Ако сега потребителите разполагат само със списъка на съставките като задължителен елемент на етикетите, в бъдеще ще имат допълнително информация и за хранителната стойност на всички храни и тази информация ще бъде задължителна за етикетите на всички предварително пакетирани храни. А така също и за свежите непакетирани предварително храни, които се продават по пазарите - за тях също ще трябва да има информация каква е хранителната и енергийната им стойност”, каза Ренате Зоммер.

„Задължителната информация трябва да бъде подчинена на критериите за четливост – това беше един от много сериозните проблеми досега - имахме твърде много информация отпечатана на етикетите, но не можете да я прочетете и разберете, защото буквите са твърде малки и информацията е неясна”, обясни Зоммер. Евродепутатите гласуваха през юли нови правила за етикетите на хранителните стоки, които трябва да предоставят информация не само за съставките, но и евентуално за опасни за здравето компоненти като транс-мазнини или алергени.

Съгласно новите правила за етикетите на хранителните продукти, енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол трябва да бъдат обявени заедно на опаковката, в четлива форма, в таблица с подравнени цифри, в едно и също зрително поле (или само на лицевата страна на опаковката, или само на задната). Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции.

Хранителната промишленост ще разполага с три години, за да се приспособи към новите правила. След това, тя ще има на разположение още две години - или пет години общо - за въвеждането на новите правила за обозначаване на хранителната стойност.

„Настоящият документ е изготвен с финансовата помощ на Европейския парламент, Главна Дирекция Комуникации. ФОКУС - НУНТИ ООД носи цялата отговорност за съдържанието на настоящия документ, и при никакви обстоятелства не може да се приеме като официална позиция на Европейския съюз или Европейския парламент."

Последвайте канала на

522 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини