Експертна група на ОЗХО започва инспекция на сирийски обекти

  • 02 октомври 2013 06:04

  • 636
  • 0
Експертна група на ОЗХО започва инспекция на сирийски обекти
©

Експертна група на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), в която влизат представители на 20 държави, включително Русия, започва инспекция на указани от Дамаск обекти, предаде РИА Новости.

Група от 33-ма души пристигна в Сирия във вторник. В екипа има граждани на Русия, САЩ, Великобритания, Чехия, Узбекистан, Китай, Канада, Холандия, Тунис.

След пристигането си в Дамаск групата е учредила „логистична база за незабавното започване на работа” по унищожаването на химическия арсенал на Сирия, съобщи пресслужбата на ООН.

В петък ОЗХО утвърди план за унищожаването на химическите оръжия в Сирия, съгласно който инспекцията трябва да започне не по-късно от 1 октомври.

В течение на 30 дни експертите трябва да инспектират всички обявени от властите места и да посетят други обекти, които може да бъдат посочени от страните членки на ОЗХО.
Планира се до края на 2013 година да бъде унищожено оборудването за производство на химическо оръжие, а целият химически арсенал трябва да бъде унищожен до средата на 2014 година.

Последвайте канала на

Весела Найденова
636 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини