Отбелязваме Покров на Пресвета Богородица

  • 01 октомври 2013 08:14

  • 3017
  • 0
Отбелязваме Покров на Пресвета Богородица
©

Днес православната църква отбелязва празника на Покрова на Пресвета Богородица. По този повод в катедралния храм "Света Троица" в Русе пред чудотворната икона "Света Богородица - Достойно есть" ще бъде отслужена литургия. В богослужението ще участва патриарх Неофит.

Следобед чудотворната икона ще бъде изпратена във Велико Търново, където ще бъде изложена в катедралната църква "Рождество Богородично", а до края на седмицата ще обиколи редица църкви във Великотърновската епархия.

Иконата с чудотворна сила е дар от Света гора за 100-годишнината на катедралния храм "Свети Александър Невски" в София.

Празникът се свързва с явяването на Света Богородица в църква в Константинопол през IХ в.  По време на нощно бдение в църквата в Константинопол, няколко души видели Света Богородица в храма, която коленичила и дълго време се молила с лице, обляно в сълзи. После свалила покрова си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие. След явяването й, опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания. Затова в повечето славянски езици думата "покров" означава едновременно "покривало" и "защита".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3017 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини