Отписват ни задължението, ако не можем да плащаме

  • 30 септември 2013 16:20

  • 4832
  • 3
Отписват ни задължението, ако не можем да плащаме
©

Работи се по нов закон за фалит на физическите лица, чрез който ще бъдат защитени хората, натрупали неизплатими задължения към банки и държавната хазна. Това обяви депутатът от БСП Янаки Стоилов във Враца по време на среща с кметовете на общините, пише "Монитор".

Създаването на такъв закон на практика означава, че ще бъдат отписвани борчовете на хората, които са изпаднали във фалит.

Идеята се коментира отдавна и дори е записана в предизборната програма на кабинета „Орешарски”.

Предложението беше лансирано и през миналата година от Асоциацията на ощетените от кредитори.

За въвеждането на такава мярка настояват и от Асоциация „Активни потребители“. Тогава от неправителствените организации обясниха, че само в България и Румъния сред страните от ЕС все още няма законодателство за фалита на физически лица.

Янаки Стоилов обясни още, че наистина има нужда от прецизна регламентация в тази област. Той припомни, че в момента у нас липсва единен регистър на задълженията, в които да са сумирани всички задължения на физическите лица.

Проблем за много физически лица остават и просрочените задължения към хазната. В момента за данъците и осигуровките е въведен давностен срок от 5 години, след изтичането на който борчовете се зачеркват.

Гражданите, които имат такива задължения обаче, трябва да подадат в НАП възражение. Само така задълженията им може да бъдат отписани по давност. Възражения ще може да се подават до края на 2014 г.

От думите на Стоилов стана ясно още, че се подготвят серия законодателни промени, които да помогнат на общините. Например предстоят изменения, свързани с единната сметка така, че да се улеснят плащанията към бюджета. Освен това ще бъдат ускорени процедурите по възлагане на обществени поръчки чрез законови промени.

Дълговете на общините към фирми са 150 млн. лв., съобщиха вчера кметове по време на среща с представители на правителството. А задълженията на министерствата в момента са малко над 100 млн. лв.

Чрез актуализацията на бюджета обаче бяха отделени средства за покриване на борчовете на министерствата. Кметовете се обединиха и около искането да се направи пълен преглед на държавната администрация.

Оттам искат да се анализира работата на агенциите към различните министерства, за да е ясно какъв точно е ефектът от работата им. Представителите на местната власт припомниха още, че през последните години процесът на децентрализация беше напълно замразен.

Затова настояват отново да се работи в тази насока.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4832 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.10.03 | 00:07

3
кьорфишеци! като стане, тогава пиши "отписват", а сега истината: били обещали да се опитат да отписват

2013.10.03 | 00:07

2
Поредната крачка към циганизацията на страната!! Понеже темповете на циганската раждаемост и на българската емиграция им се видяха недостатъчни, другарите комуноиди отвориха широко границата за негрите и арабите, а сега и ще позволят на цигойниците /вече и на на негрите/ да изсмучат и последните пари от българите и да ги прогонят!! Накрая Др. Станишев и останалата червена паплач ще продадът каквото е останало и ще загас9ят лампата , заминавайки за някоя екзотична дестинация, а тук ще се развихри щур купон от негри и цигани! /САМО ЧЕ ОТ КОЙ ЩЕ КРАДЪТ ? /

2013.10.01 | 21:21

1
Е не - това е просто върхът на глупостта! Не можете да задължите лихварите със закон да предлагат услуги в ясно и точно описани граници, без шикалкавене и т.н. и затова решихте да опрощавате масово дългове (в това число вашите лични - убедена съм). Вие на какъв принцип си правите листите с депутатите бе ПП-та?! от 1во място нататък по възходящ ред на интелектуалния коефициент ли? - така че да е гарантирано, че първите 30 ще имат под 60 коефициент..

Добави коментар

Водещи новини