Варненски кметове прогнозират рязко увеличение на такса смет през 2014 година

  • 30 септември 2013 15:55

  • 1397
  • 0
Варненски кметове прогнозират рязко увеличение на такса смет през 2014 година
©

Кметове от Варненска област прогнозираха днес рязко увеличение на такса смет през 2014 година. Те представиха позицията си пред депутати, с които се срещнаха в Деня на диалога между местната и законодателната власт, предава БТА.

На разговора присъстваха депутати от ГЕРБ и БСП, представители на общините в региона и на неправителствения сектор.

Кметът на Суворово Павлин Параскевов посочи, че ако няма промени в нормативната уредба през следващата година единият от компонентите на такса смет от 15 става 35 лева.

Той уточни, че общините, които нямат регионални депа, трябва да плащат в двоен размер.

Ще бъдем принудени да вдигнем таксата за населението и събираемостта рязко ще падне, посочи Параскевов.

Кметът на Долни чифлик Борислав Натов допълни, че е необходимо увеличение на субсидиите, особено за държавните делигирани дейности. Той посочи, че за новия програмен период е наложително да има опростяване на документацията за отчитане на проекти, а общините да могат да оспорват актове за финансови корекции по изпълнени проекти.

За голяма част от предстоящите промени в законодателството кметовете в страната не са единна позиция, каза депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Той посочи, че е наложително да се търси позицията на местната власт за предстоящите корекции в закона за обществените поръчки, за общинската собственост и за водите. Депутатът от ГЕРБ Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена допълни, че ще подкрепят искането на кметовете за повишаване на субсидията за делегираните държавни дейности и за реформа във водния сектор.

Павлова изрази притеснение, че много общини в страната ще останат без възможност да кандидатстват с проекти по бъдещата оперативна програма "Региони в растеж".

По думите й варненските депутати от ГЕРБ ще подкрепят искането на кметовете за увеличение на средствата във фонд "Флаг". На срещата депутати и кметове стигнаха до единна позиция, че разговорите им трябва да се провеждат регулярно през цялата година, а не само в Деня на диалога.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1397 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини