Вижте как ще изглежда завършената "Саграда Фамилия" (видео)

  • 30 септември 2013 11:39

  • 7748
  • 0
Вижте как ще изглежда завършената "Саграда Фамилия" (видео)
©

Всеки, видял лично световноизвестното произведение на изкуството - "Саграда Фамилия" в Барселона, не може да я откъсне нито от спомените, нито от очите си. Нищо че още се строи и е опасана от скелета и кранове.

Освен с неземната си красота, проектирана от Антони Гауди, сградата е известна и с вероятно най-дългия строеж в историята, започнал през 1882 година. Строителните работи спират след нелепата смърт на Гауди през 1926 година, когато е блъснат от трамвай. Дотогава са готови около 15-25% от строителните работи. По въпроса за скоростта на изграждането самият творец обичал да казва: "Моят клиент не бърза."

По-късно други архитекти се включват в проекта и строежът се възобновява. Работата върви бавно, защото се разчита на финансиране основно чрез дарения. Изграждането е прекъснато за втори път по време на Гражданската война.

Както всички вече посетили необикновения Божи храм знаят, входните такси, които се плащат, отиват за довършването му.

През 2010 г. папа Бенедикт XVI я освещава и обявява за базилика. Тя е и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Архитектурният стил на сградата се определя като съчетание на формите, характерни за готиката и тези, типични за ар нуво.

Очаква се "Саграда фамилия" да бъде завършена през 2026 г., когато се навършват 100 години от смъртта на гениалния каталунски архитект Антони Гауди, пише dnevnik.bg.

Видеото представя какво още има да се изгради по проект и как ще изглежда, когато един ден делото на живота на Гауди придобие завършен вид.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7748 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини