Миков прикани Борисов за решение за вота за недоверие

  • 25 септември 2013 15:14

  • 1644
  • 7
Миков прикани Борисов за решение за вота за недоверие
©

Председателят на Народното събрание/НС/ Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно е изпратил писмо до лидера на ГЕРБ Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г, в което цитира  текстове от парламентарния правилник, отнасящи се до процедурата по вот на недоверие. В него се припомнят последствията, ако и утре не се събере кворум в пленарната зала, съобщава  пресцентърът на НС.

Съгласно изискванията на чл. 105, ал. 1 от ПОДНС  "разискванията по проекта за решение за гласуване на вот на  недоверие започват не по-рано от 3 дни и не по-късно от 7 дни от постъпването на предложението". Смисълът от включването на този текст е двояк - от една страна,е в полза на вносителите на  вота, а от друга - цели да предотврати възможността мнозинството да осуети разглеждането на въпроса за отговорността на  правителството, пише Миков. Днес обаче народните представители от ПГ на ГЕРБ, въпреки че  присъстваха физически в пленарната зала, не се регистрираха за  участие в заседанието и така попречиха на провеждането на разисквания, които самите те бяха поискали, се посочва в текста.

Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно изразява убеденост, че вотът на недоверие като висша форма на политическа отговорност, трябва да се обсъди и  гласува своевременно, за да има смисъл и посока. На свой ред,  посочва парламентарният председател, не мога да си представя, че мнозинството би помислило да попречи на възможността за търсене на отговорност от правителството, като провали кворума на  заседанието.  Такова неинституционално поведение представлява тежко посегателство срещу парламентаризма и представителната  демокрация, независимо кой го е реализирал, заключава Миков, цитиран в съобщението.  И припомня, че заради случилото се днес, разискванията по  внесения от ГЕРБ вот могат да започнат най-късно утре /26  септември/, това е и последният възможен срок, пише БТА.

"Ако до този момент това не се е случило, ще отпадне възможността за провеждане на обсъждания по предложението и няма да може да се проведе и гласуване на проекта за решение", подчертава Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно. Обичайна практика е вносителите на едно искане да полагат  дължимата грижа то да бъде уважено, напомня той на Борисов. Председателят на НС приканва депутатите на ГЕРБ и бившия премиер да се регистрират за участие в утрешното заседание на Народното събрание, ако държат на внесения вот и мотивите за него.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1644 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Lelq Cecka

2013.09.26 | 16:21

7
С такива действия ГЕРБ ще цъфне на изборите през 2017 г.
Ninov

2013.09.26 | 16:21

6
Както безотговорно ни управлява 3,5 години, така безотговорно се държи и като опозиция „великият” лидер на ГЕРБ – Бойко Борисов.
Зрител

2013.09.26 | 16:20

5
ГЕРБ днес обявиха, че следващия вот на недоверие ще е след два месеца, а преди ден Борисов се закани, че започва масирана атака против правителството на Орешарски. Явно се е размислил, че не бива правителството да си отива, защото и той ще си отиде заедно с него.
Пощальон

2013.09.25 | 23:34

4
С писмо или без писмо на Боко му е все едно. Сигурно няма да го прочете, а едва ли ще го и разбере.
stoiko

2013.09.25 | 23:34

3
I razmacha pijanskijat si prast dr.Mikov kam dr.Borisov,ot edno kotilo ste i dvamata,nisto dobro ne mozem da o4akvame ot vas dvamata.
КАКА

2013.09.25 | 23:33

2
сипи миков със синджир

2013.09.25 | 23:05

1
Буда- ходещият дирник, пак се усра. Ама тиквата, каквото и да я правиш си е тиква.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини