Патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей обсъдиха свикване на събор

  • 21 септември 2013 15:10

  • 1244
  • 0
Патриарх Неофит и Вселенският патриарх Вартоломей обсъдиха свикване на събор
©

Българска църковна делегация начело с патриарх Неофит и архиереи от Патриаршеския двор при Вселенската патриаршия, водени от Вселенския патриарх Вартоломей, са обсъдили на официална среща вчера следобед подготовката за свикването на събор на православната църква, всеправославното единство и братските взаимоотношенията между двете поместни православни църкви. Това съобщават от Светия синод на БПЦ.

Участниците в разговора са били убедени от нуждата да се проведе "Свети и велик събор на Православната църква", на който да се разрешат актуални за светото православие проблеми, като начина за провъзгласяване на автономия и на автокефалия, диптихите или старшинството на поместните църкви, календарния въпрос, въпросите касаещи брака и поста в православната църква, отношенията с останалия християнски свят и с другите религии, и ролята на православието за утвърждаване на християнски идеали като мир, свобода, взаимно зачитане и любов в съвременния свят. На двустранната среща е било обсъдено и къде и под чие председателство следва да се проведе съборът, как да се взимат решенията на него - с консенсус или с мнозинство, както и кои теми да бъдат разисквани.

В хода на разговора патриарх Вартоломей е поставил въпроса за участието на БПЦ в междуцърковния и междурелигиозния диалог и Световния съвет на църквите, се казва също в информацията. Обсъдено е било и положението на българската църковна община в Истанбул и изтъкната нуждата от повече български свещеници, които да обгрижват духовно българите там, както и от богослужения на гръцки език за гръцкоговорящи православни християни в нашата страна и съответно от богослужби на църковнославянски език за българите пребиваващи на Крит, Родос и места под юрисдикцията на Вселенската патриаршия. Днес българската църковна делегация ще се запознае с хода на ремонтните дейности на храма на българската общност "Св. Стефан" и ще се срещне с българската общност в българската екзархия.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1244 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини