Лекари предлагат направленията да бъдат в пациентите

  • 20 септември 2013 08:26

  • 3035
  • 6
Лекари предлагат направленията да бъдат в пациентите
©

Направленията за изследвания и консултации, които са за профилактични прегледи и наблюдение на хронично болните да не бъдат в лимитите. Подобно предложение е направено преди години от джипитата, заяви Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

При острите заболявания направленията трябва да се преценяват. Когато има превишаване е необходимо да има методичен контрол защо е назначено това изследване, предлага Киров. Стандартните изследвания, които не са скъпи като например изследване на кръвна картина и урина също да бъдат извадени от регулация, предлага Киров.

Когато на пациент му предстои хоспитализация и се връща от болница, се връщат при джипито с един набор от изследване. Това не е негово задължение, каза Галя Йорданова от НЗОК. Може да се отпуснат допълнителни средства от РЗОК и НЗОК, припомни тя.

Стойчо Кацаров от Центъра за закрила на пациентите каза, че лимитът се дава в края на февруари, което е почти в края на тримесечието. Как може да се предвиди нещо подобно, за да си поискаш необходимия брой направление, недоумява лекарят. Това не е вярно, отговори Йорданова. Кацаров обаче не обърна особено внимание на забележката и предложи правото да се държат направленията са на пациентите, тъй като те са предплатили. Затова е необходимо ние като пациента да преценяваме каква част от това да харчим. Не трябва да се обременява лекаря с това да мисли за лимитите си, защото това пречи на медицинската му преценка, каза Кацаров.

Здравноосигурителната система работи по взаимоспомагателната каса. Проблемът е че 1/3 не внасят, а искат да ползват всички, каза Киров. Децата се осигуряват наполовина, а говорим за приоритет в детското здравеопазване. Това води до 500 млн. лв. дефицит годишно, категоричен е Киров.

Последвайте канала на

Novini.bg
3035 6

Коментари 6

Добави коментар
irina

2013.09.28 | 09:41

6
Здравна система не работи в България, няма здравна система, само здравни осигуровки за цигани! Боклук тази здравна система!
ali

2013.09.20 | 12:33

2
az ne pla6ta i niama da pla6ta
Аз плащам

2013.09.28 | 09:41

5
Ти не плаща ,а иска.... мамка ви циганска ,докога ще ви издържаме.Циганите са липсващото звено между човека и животните.
Nik

2013.09.28 | 09:41

4
То нашето здравеопазване, както и всичко останало в България си куца яко... Значи ние се блъскаме по цял ден на работа, трошим си нервите, а когато се наложи да отидем при специалист, трябва да си платим на частно, защото направленията били свършили. Еми, айде кажете ми тогава, защо трябва да ги плащаме тези здравни осигуровки? Нали всеки месец се начисляват ЗО от заплатата. Аз да не работя за да може циганите да си живеят добре?
Обещано от ГЕРБ на САЩ,ЕС и Турция:

2013.09.21 | 06:59

3
Осигуровките трябва да се плащат особено от трайно безработните етнически българи за да могат eтническите небългари да ползват и за в бъдеще всичко безплатно ей затова!
БУРКАН

2013.09.20 | 12:33

1
Циганите на сапун и веро!

Добави коментар

Водещи новини