Българското жито е с най-ниска цена в света

  • 20 септември 2013 06:33

  • 4264
  • 3
Българското жито е с най-ниска цена в света
©

В момента българското жито е с най-ниска цена в света – 280 лева за тон, а средната му продажна стойност е с 40 на сто по-ниска спрямо същия период на миналата година, пише "Монитор".

Спад в цените има навсякъде, но у нас намалението е най-голямо, в САЩ свиването е най-малко – 28 на сто, а средното намаление е около 30 на сто, уточниха вчера от Софийската стокова борса. Основна причина за сгромолясването на световните пазари е голямата реколта за сезон 2013 - 2014.

Зърнопроизводителите по света ще приберат в складовете си 709 млн. тона пшеница, което е с 53,7 млн. тона повече от тази година. В Евросъюза също има голямо изобилие и реколтата е 143 млн. тона. Независимо от голямата конкуренция експортният потенциал на страните от ЕС е 23 млн. тона. Страните от Черноморския басейн обаче имат готовност да изнесат 36 - 37 млн. тона. Нивата, на които се продава пшеницата в момента на ССБ, са около 290 лв./т. На практика това обаче е същата стойност, както преди пет години, уточни Антонина Белопитова, директор в Софийската борса.

През 2012 година обаче сделките са сключвани на нива 480 лв./т без ДДС. Въпреки съмненията на производителите за картел на пазара на пшеница, според директора на борсата Васил Симов не може да става дума за подобно договаряне, защото конкуренцията в бранша е много голяма. „Има усещане за споразумение, защото цените на различните участници са близки, но това е равновесието на пазара”, каза още той. Като причина за ниската цена на родната стока от борсата посочиха по-ниското качество на нашето жито, освен това страната ни не участва в египетските търгове за зърно за разлика от Украйна, Казахстан и Русия. Това се отнася и за другите държави от Северна Африка, които пазаруват солидни обеми зърно.

За съжаление нашата страна не е в техните списъци, констатираха специалистите. Освен това цените в Черноморския басейн по традиция са с около 10 на сто по-ниски, отколкото в Атлантическото крайбрежие. Сегашните цени са едно добре забравено старо отпреди няколко години, посочиха експертите от Софийската борса. Те напомниха, че през 2008 - 2009 г. цените бяха много по-ниски от сегашните, затова смятат, че нищо драстично не се случва. На годишна основа цената на брашното се понижава със 7 на сто. Пакетираното брашно тип 500 струва 0,75 лв. при 0,81 лева преди година.

В същото време, независимо от пиковете и спадовете в цената на суровините, цената на хляба е сравнително постоянна. През последните пет години крайният продукт има устойчива стойност, но това се дължи на факта, че ударът от промените се поема от следващите във веригата.  Хлебопроизводителите са изтънили до краен предел цената на насъщния заради слабата покупателна способност на хората през последните години. Освен това легалните хлебари са притиснати от сивия сектор, посочи Симов.

Последвайте канала на

Весела Найденова
4264 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
n

2013.10.03 | 17:46

3
Това е рузултат от новата власт. Защо миналата година нямаше такава разлика? Явно някой "въздейства" цената да е такава. Номера с качеството едвали е валиден.
...

2013.10.03 | 17:46

2
Новото правителство разрушава държавата малко по малко ....
Орач

2013.10.03 | 14:32

1
Лъжат педалите! Житото не с ниско качество, ами се търси предтекст да се изнася. Интригата се подклажда от посредниците-прекупвачи, за да се поддържа ниска изкупна цена.

Добави коментар

Водещи новини