Химическата атака в Сирия е била най-мащабната за последните 25 години

  • 17 септември 2013 06:36

  • 1181
  • 0
Химическата атака в Сирия е била най-мащабната за последните 25 години
©

ООН потвърди, че миналия месец в източните предградия на Дамаск е била извършена най-мащабната химическа атака за последните 25 години, включваща ракети, които са разпръсквали нервопаралитичния агент зарин над контролираните от въоръжената опозиция предградия на сирийската столица, пише "Гардиън".

В доклада не се съдържат заключения за това кой е виновен за атаката, но САЩ, Великобритания и Франция заявиха, че детайлите за използваните газ и ракети, както и траекторията им доказват, че отговорен е режимът на президента на Сирия Башар Асад.

Въпреки това Русия призова западните сили да "не избързват с изводите" и каза, че твърденията че бунтовниците са използвали химически оръжия срещу своите поддръжници, за да провокират интервенция, не трябва да се пренебрегват.

Налице са остри различия относно вида на резолюцията в Съвета за сигурност на ООН, която трябва да бъде приета, за да се приложи споразумението, достигнато между Русия и САЩ в Женева за елиминирането на програмата за химически оръжия на режима на Асад.
Различията за това дали първоначалната резолюция трябва да включва заплахата от наказателни мерки, ако Сирия не съдейства, напомнят, че споразумението в Женева все още може да се разтури, преди да влезе в сила.

Представяйки доклада, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви: "Това е най-значителното потвърдено използване на химически оръжия срещу цивилни граждани след като Садам Хюсеин използва такива в Халабджа през 1988 година. Международната общност обеща да предотврати повтаряне на това ужасно деяние, но ето че се случи отново".

Западни дипломати казаха, че ръководителят на екипа от инспектори на ООН Аке Селстрьом е стигнал до заключението, че количеството зарин, използван при атаката в предградията Западна и Източна Гута на 21 август, е по-високо от използваното при терористичната атака в токийското метро през 1995 година или атаката срещу кюрдския град Халабджа.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1181 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини