Активистките на организацията Фемен в Белгия прекратяват дейността си

  • 11 септември 2013 10:34

  • 1473
  • 0
Активистките на организацията Фемен в Белгия прекратяват дейността си
©

Активистките на организацията Фемен в Белгия съобщиха, че прекратяват дейността си. Причина за единодушното им решение са разногласия по отношение на организацията на международното протестно женско движение, предаде БТА.

Белгийките заявяват, че ще водят борбата по друг начин, че не съжаляват за нищо, сторено досега, както и че действията им са били искрени.

Посланието им във Фейсбук завършва с призива "Да живее революцията!". Говорителка на белгийската организация уточнява, че феминистките ще имат нови изяви, но не от името на Фемен.

Първата проява на Фемен в Белгия бе протест на 4 април тази година пред централната джамия в Брюксел, където с разголена гръд пет момичета протестираха срещу задържането в Тунис на младата Амина Сбуи. Акцията тогава бе наречена "гологръд джихад".

В същия месец представителки на Фемен влязоха в сблъсък с архиепископа на Брюксел, пред когото скандираха "престанете с хомофобията!".

В края на юни от Фемен-Белгия преградиха пътя на кортежа на премиера на Тунис в Брюксел с искане за незабавното освобождаване на Амина Сбуи, както и на осъдените от туниски съд представителки на тяхната организация от Германия и Франция. Белгийките твърдят, че решението им не е свързано със събитията около определяния като идеолог на движението украинец Виктор Святски, пребит в Киев през юли.

През август Амина Сбуи напусна Фемен и обвини организацията в ислямофобия. Тя твърди, че Фемен са финансирани с пари от неизяснен произход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1473 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини