Световен ден за превенция на самоубийствата

  • 10 септември 2013 07:01

  • 1725
  • 1
Световен ден за превенция на самоубийствата
©

10 септември е обявен от Световната Здравна Организация (СЗО) за Световен ден за превенция на самоубийствата.

В повечето случаи идеята за самоубийство е завладяла изцяло съзнанието на индивида за сравнително продължителен период от време и дава своите външни признаци в действията му. Мъжете извършват повече самоубийства, докато жените правят повече опити. Върху ръста на самоубийствата влияят силните социални сътресения. Това се потвърждава и от ситуацията в Габровска област.

Данните подадени в РЗИ Габрово показват, че за периода януари-юли 2013 г. на територията на областта са извършени 19 опита за самоубийство, а 13 такива действия са завършили със смърт - 12 мъже и 1 жена.

За миналата година са регистрирани 58 опита за самоубийство, от които 24 успешни. През 2011 г. на територията на областта са извършени 62 опита, от които 24 са завършили със смърт. Най-чест способ при неуспешните опити за самоубийство е самоотравянето с медикаменти, а при завършилите със смърт – самообесването.

Суицидното (самоубийственото) действие е комплексен проблем, за който няма една единствена причина.

"Каквито и да са проблемите, чувствата и мислите на суицидната личност, те са еднакви по целия свят - чувство на тъга, на безнадеждност и безпомощност, на ниска самооценка, на вина и депресия. Изказвания като: ”Не мога повече”,”Аз съм неудачник”,”Иска ми се да умра” не трябва да се подминават, особено когато са повтарящи се. В такива случаи трябва да се обърне внимание на конкретната личност, да се изслушат притесненията й, да се предложи емоционална подкрепа, като се акцентира на позитивните емоции. Навременната подкрепа, намеса и лечение (при необходимост) са в основата на превенцията на суицидното поведение", е мнението на специалисти.

По данни на Световната здравна организация (СЗО), ежегодно в световен мащаб се самоубиват около 1 000 000 души. Тази цифра, съотнесена хронологично, показва, че на всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива. Опитите за самоубийство са 8-10 пъти повече. Суицидите са петата поред причина за смърт сред хората, след сърдечните заболявания, туморите, инсултите и нещастните случаи.

Според обобщена статистика на Национален център по обществено здраве и анализи, през миналата година са направени 2982 опита за самоубийство, като 763 от тях са завършили със смърт. За сравнение, през 2011 опитите са били доста повече - 3153, от които 796 са били с фатален край. Противно на мнението, че повече самоубийства стават през зимата, когато е студено и мрачно, данните от последните години сочат, че няма ярко изразена сезонност и дори повече опити се правят през летните месеци.

Според изследвания психичните разстройства и заболявания са водещи фактори за суицидно поведение. Най-висок е рискът при лица с депресия, следвана от алкохолизъм, наркомании, шизофрения. Опитите за самоубийство са най-чести по време на криза.

Най-голямо значение за суицидните действия имат емоционалните и импулсивните реакции. Голяма част от параметрите на отклоняващото се поведение могат да бъдат наречени “общовалидни”, т.е. те се наблюдават при всички категории хора, при които са налице мисли за самоубийство.

При около 10% от случаите са наблюдава т.нар. бързо решение - при него от първата мисъл до вземането на решение времето е по-малко от един ден, а от вземането на решение до самото действие минават не повече от 6 часа.

Последвайте канала на

1725 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Някой от Варна

2013.09.14 | 11:06

1
Работещите пенсионери и връзкарите от село без образование до кога ще заемат работните места на знаещите и можещите?

Добави коментар

Водещи новини