Дядо Николай: Ставащото в България е не съединение, а разединение

  • 06 септември 2013 12:40

  • 1679
  • 3
Дядо Николай: Ставащото в България е не съединение, а разединение
© Булфото

Случващото се в България днес, е не съединение, а разединение. Това каза в обръщението си към миряните в храма Успение Богородично, Пловдивският митрополит Николай.

Състоянието, в което е изпаднало българското общество, се характеризира с омраза, безпаметност, страх и егоизъм, посочи той. Не трябва църквата да се включва в общия негативен тон и да преповтаря симптомите на това заболяване, обществото си поставя диагнозата само, каза още митрополит Николай. Според него, от поставянето на диагнозата до назоваването на правилното лечение, има една малка стъпка, но никой не казва, коя е тя. Ние констатираме заболяването, а не назоваваме лечението. Срещу отровата, която разяжда обществото, трябва да се действа с противоотрова, каза още владиката. По думите му, противоотровата на омразата е любовта, на безпаметността – паметта, на страха – смелост. Това са все извечните християнски ценности, каза още Пловдивският митрополит.

Според него, по-добро лечение на обществените болести от вярата, надеждата и любовта не е открито. По-добра спойка за едно общество от това, да обичаш ближния си, както обичаш себе си – няма, допълни владиката. По думите му, Българската православна църква е пазител и вестител на тези ценности.

Наш дълг е да ги проповядваме ежедневно и ние го правим, но не можем да ги наложим със сила. На сила можеш да вземеш, но не можеш дадеш, каза още митрополит Николай. Ако обществото или неговия така наречен политически елит е решил, че не иска да спазва тези ценности и ги отрича, и смята, че не любовта, а омразата, не единението, а егоизмът, ще ни поведат напред, нека продължат в същия дух и да видим до къде ще свършим. Бог да ни е на помощ, каза в словото си митрополитът. По думите му, посланието, което Православната църква може да отправи в Деня на Съединението към народа и неговите разединени предводители е - Вярвайте в Исуса Христа и във изконните ценности – вярата, надеждата и любовта. България ще са възроди, когато възродим в сърцата си вярата в Исуса Христа и тези ценности, каза още митрополит Николай.

По думите му, смирението и покаянието е трудно, но трябва да си припомним, какво е блaгородството и искреността, тъй като българският народ е имал вяра в много по трудни времена от днешните. Българите са били трудолюбиви и добри, защо сега се поддаваме на злоба и мързел и завистта изпълва сърцата ни. Защо сега позволяваме разделението да ни обезсили, каза още Пловдивският митрополит.

Последвайте канала на

1679 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.09.08 | 04:57

3
Трай бе брадат миндил, обслужващ политически групировки! Такива "божии служители" само разстрел ще ги спаси!

2013.09.07 | 18:29

2
Аз съм никой да съдя "святите" хора, но нормално ли е хора който уж се отказват от светския живот и материалното да носят толкова меко казано кичозни облекла и прочие? Все едно ако бяха със семпли облекла нямаше да могат да си вършат работата или пък щяха да са по-малко богоугодни.. Аз не си спомням някъде да се е пишело, че Исус Христос е вършел чудесата си само в златни одежди.. Не знам всичко е една такава пародия.. Жалко, но все пак все още има добри хора.

2013.09.07 | 18:29

1
Анатемомосайте БСП най накрая.Тези всичките добродетели тя ги внедри.Да си мутра или лъжец,да мразиш,да крадеш,да всяваш страх в хората.

Добави коментар

Водещи новини