Вигенин: Не трябва да прибързваме с позицията си за Сирия

  • 04 септември 2013 17:03

  • 1015
  • 4
Вигенин: Не трябва да прибързваме с позицията си за Сирия
©

Не трябва да прибързваме. Една позиция в развитие е по-правилна в сегашната ситуация по отношение на Сирия.

Това каза пред журналисти министърът на външните работи Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия,, след като беше изслушан в парламентарната Комисия по външните работи. Министърът съобщи, че в петък и събота предстои неформално заседание на външните министри на ЕС във Вилнюс, на което ще участва и държавният секретар на САЩ Джон Кери. Основната тема ще бъде Сирия. Очакваме допълнителна информация и ще видим в каква посока върви общоевропейската позиция. НАТО не планира участие в подобна операция. Най-реалистичният вариант, който се вижда към момента, е някаква форма на коалиция на желаещите, каза още Вигенин.

България беше една от първите страни, която обяви позиция по отношение на употребата на химически оръжия, по отношение на нашите очаквания към Света за сигурност на ООН. Тази позиция беше потвърдена от изявленията на президента, от министър-председателя. България има сравнително ясна позиция, която кореспондира с позицията на голямото мнозинство страни-членки на Европейския съюз. За да имаме последващо развитие на тази позиция, за нас е важно да имаме и допълнителна информация. Става дума за резултатите от работата на разследващия екип на ООН, обясни Вигенин.

За нас е необходимо да знаем по-конкретно какви са параметрите на евентуалния удар, който се обсъжда в САЩ, което няма да е ясно преди понеделник. За нас е важно и работим по това да има консолидирана европейска позиция по тази тема. Огромното мнозинство страни-членки на ЕС заемат умерена, внимателна позиция. Някои са с по-крайни мнения, както Франция, други заявяват, че без санкция на Съвета за сигурност на ООН няма да участват под никаква форма в никакви акции, разкри Вигенин.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1015 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.09.04 | 23:57

4
Ko? Не. ВАГИНИН...

2013.09.04 | 23:57

3
Хубаво е един външен министър да е утка по душа. А нашия си е цяла вагенина.

2013.09.04 | 23:57

2
Чакаме да видим накъде ще духа вятъра ! Само дотогава да не ни издуха !

2013.09.04 | 23:40

1
МНОГО ОРИГИНАЛНО. ВСЕКИ МОЖЕ ДА ИЗРАЗЯВА НЕСЪГЛАСИЕ С ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ПО-НАЙ ВУЛГАРЕН НАЧИН. ПРАВИТЕЛСТВОТА СЕ Е СНАБДИЛО ЗА ЦЕЛТА С.....ВАГИНА!!!!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини