Омбудсманът Константин Пенчев иска дисциплинарно наказание за директор на дом за възрастни хора

  • 02 септември 2013 12:01

  • 1303
  • 0
Омбудсманът Константин Пенчев иска дисциплинарно наказание за директор на дом за възрастни хора
©

Константин Пенчев подчертава, че до момента Националния превантивен механизъм е осъществил над 300 проверки в местата, където се намират хора, лишени от свобода, или където са задържани или настанени хора вследствие на акт или със съгласието на държавен орган, които места те не могат да напуснат по собствена воля.

Tой допълва, че описаният случай е прецедент и ще бъде отразен в Годишния доклад на омбудсмана като случай, свързан с лоша административна практика и пряко нарушаване на Факултативния протокол към Конвенцията.

Константин Пенчев предлага на министъра на труда и социалната политика да изиска обяснение от директора на дома в с.Преколница, като по негова преценка му наложи дисциплинарно наказание.

Омбудсманът настоява министърът да уведоми всички структури към Министерството на труда и социалната политика, че подобно отношение към служители на Националния превантивен механизъм е неприемливо не само за институцията на омбудсмана, но и за международните органи, пред които омбудсманът има ангажимент да се отчита за дейността си като Национален превантивен механизъм.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини