Ченгета свили 3000 евро при оглед в обран апартамент

  • 02 септември 2013 07:03

  • 4423
  • 1
Ченгета свили 3000 евро при оглед в обран апартамент
©

Катаджия връща отнети шофьорски книжки по-рано, шеф на районно “оправя” актове за липса на “Гражданска отговорност”, а експерти от СДВР, които взимат отпечатъци след обир в жилище, отмъкват 3000 евро, “изпуснати” от крадците.

Това са само част от случаите, в които Инспекторатът на МВР е получил сигнали и е установил нарушения при проверките си в последната малко повече от година, пише 24 часа. При някои от направо комичните проверки били спипани полицаи, които взели за рушвет шампоани, душ гел и пасти за зъби. Друг наказан пазител на реда ползвал служебната кола през уикенда, за да пазарува със семейството си, а трети пък редовно се черпел с алкохол в близка до районното кръчма през обедната почивка. Всеки месец през 2012-а и от началото на 2013 г. поне по няколко служители на МВР са били наказвани или направо уволнявани за различни нарушения.

През 2012 г. дисциплинарно уволнени са 11 висши и редови полицаи, наказани са 52-ма. В един от най-драстичните случаи разследван в последно време от инспектората е свързан с двама експерти от столичната полиция, които извършвали огледи и взимали следи и други отпечатъци след домови обири в София.

“В семейство зъболекари бе извършена взломна кражба. Собствениците се връщат в дома си, обаждат се на полицията, но първата им работа е да отидат да видят дали скритите пари са там. Бъркат в малък джоб на дамска чанта и намират прибраните там 3000 евро. Успокоени, те изчакват да дойде полицията”, разказват за случая инспектори.

Когато идва оперативната група за оглед, полицаите обясняват на потърпевшите, че трябва да излязат от дома, за да не пречат. Малко след като екипът си тръгва обаче, семейството отново проверява скътаните около 3000 евро и вижда, че ги няма. “Стана така, че веднага след като си заминават полицаите семейството отново се обажда на районното този път, за да сигнализират за кражба извършена от полицаи”, припомнят си случая от МВР.

Парите са били в чанта в гардероба,а после семейството я намира хвърлена под леглото. Инспекторатът веднага се намесва, експертите от СДВР категорично отричат, въпреки че е безспорно установено, че само те са влизали в стаята с парите.

Проверката установява още, че при огледа същите полицаи не са направили снимка на местопрестъплението точно там, откъдето липсват евробанкнотите. След това двамата полицаи за изпратени в Института по психология на изследване с полиграф, който потвърждава, че лъжат и че са откраднали парите.

“Тези полицаи за освободени от работа. Но за съжаление в тези случаи вероятността да се върнат на работа не е малка, защото полиграфът не се приема за доказателство в съда и ако обжалват, може да ги възстановят”, обясняват от Инспектората на МВР.
Два са най-драстичните случая на нарушения от началото на 2013 г.

Първото разследване започнало преди няколко месеца след анонимен сигнал, че конкретен полицейски инспектор от “Пътен контрол” в София-област разполага със сериозни средства, придобити по необясним начин, строи къща и т.н. Съмненията са, че “търгува” с отнети шофьорски книжки. Инспекторите установяват, че същият катаджия умишлено е забавил издаването и връчването на наказателните постановления за отнемане на шофьорски книжки. Така се съкращавало времето, в което наказаният шофьор е с отнета книжка.

“При проверката видяхме, че същият служител дори е връщал свидетелствата за управление, преди да изтече наказанието. Установихме още, че когато отивал даден гражданин за подмяна на документи и се установяло, че има неплатени глоби, той е прибирал парите на гражданите за себе си, а е записвал, че са платени”, разказват още за случая инспектори. |

Също изгонен дисципилинарно в началото на 2013 г. е и началникът на РПУ - Сливница, който пък си позволил да “оправя” актове за неплатена гражданска отговорност.

Инспекторите установили, че когато даден водач бъде спипан да кара без “Гражданска отговорност” в региона, на място му пишат акт, като глобата е около 400 лева.

После обаче началникът на районното управление оформял наказателното постановление, като записвал, че гражданинът всъщност просто не е носел задължителната застраховка у себе си, за което глобата е само 10 лева. Щом се разровили в документите, разследващите установили, че застраховките са сключвани след датата и часа на проверката на пътя

Последвайте канала на

Novini.bg
4423 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Радо

2014.08.15 | 21:56

1
Полицай ако не вземе подкупа значи денят му не е минал добре. Отдавна се знае че полицията защитава интересите на застрахователите те само затова седят на пътя. Чудя се защо като ни проверяват за застраховки им се плащат заплати от държавният бюджет а не им плащат застрахователните компании?

Добави коментар

Водещи новини