Плевнелиев: Виновните в Сирия трябва да понесат справедливо наказание

  • 31 август 2013 12:16

  • 8216
  • 153
Плевнелиев: Виновните в Сирия трябва да понесат справедливо наказание
© BulFoto

В Сирия бяха използвани химически оръжия срещу мирни граждани. Това е абсолютно недопустимо. Виновниците трябва да бъдат посочени и съответно трябва да понесат своето справедливо наказание. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред журналисти в Рилския манастир.

Президентът коментира протестите на сирийски граждани, които са се състояли пред Президентството, с апел - България да не се намесва в една бъдеща война.

„Разбирам, че днес ще има протести и пред Министерски съвет, после те вероятно ще се преместят и на друго място, уважавам всеки протест. Тук обаче става въпрос за българската държава, става въпрос за принципи, от които световната демократична общност и прогресивното човечество не трябва да отстъпват”, заяви президентът.

Той призова българският парламент - да направи това, което е направено в много други европейски държави - да се направи дебат, да се посочат ясно аргументите и да се прецени, ясно ролята на всеки един в настоящата ситуация и криза, която се намира в региона, която очевидно може да прерасне в по-сериозна глобална криза.

„Българският парламент е длъжен, и аз апелирам за това, да активира дебати и съответно да се вземат отговорни решения”, допълни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

Относно бежанците, които прекосяват българската граница президентът заяви, че става въпрос за елементарната човечност, както и за самочувствието на българите, че те са гостоприемни, че те уважават демократичното и човечно право на всеки да получи необходимото уважение и закрила.

„От тази гледна точка, президентската институция работи усилено, а именно в рамките на своите правомощия за предоставяне на убежище. От друга гледна точка, българската държавност, включително и вчера на заседанието на Съвета за сигурност към министър-председателя, адресира темата, осигурени са необходимите средства, ние сме длъжни да покажем хуманност и човешко отношение”, допълни Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

В Рилския манастир президентът беше съпроводен от игумена на Рилската света обител Адрианополският епископ Евлогий. Държавният глава присъства на панихида за 70-ата годишнина от смъртта на Цар Борис Трети.

"Моето посещение е чисто човешки акт на уважение на един български държавник, към друг български държавник." Президентът посочи, че присъствието му е акт на хуманност към семейството и наследниците на Цар Борис ІІІ, които, според президента, в близката история на България ,е трябвало да понесат несправедливостта на оскверняване на семейната памет.

„Моето посещение тук със сигурност е доказателство за принадлежност към християнските ценности, за хуманност, за толерантност, на която толкова много искам България да бъде символ и в регионален и в световен мащаб, а не на конюнктурен реваншизъм, отрицание, на които сме свидетели толкова често в нашата история”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

На въпроса, защо на панихидата няма гвардейци, президентът отговори, че всеки един от представителите на българската държавност, ще даде своето обяснение. Гвардейците са на отчет, и се управляват от Министерството на отбраната, където има правила, по които се случват, и съответно - се взимат решения - кога и по какви случаи; има и закони.

„Това, което аз лично правя тук, е да засвидетелствам своето чисто човешко отношение на държавник към един държавник, който в миналото плюс всичко останало, но смея да твърдя, че е бил обичан от своя народ”.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
8216 153

Свързани новини

Коментари 153

Добави коментар

2013.09.04 | 00:17

153
Айде вече янките да им минават отгоре, да го махат тоя урод Асад ли е, къв е и да запушат селския сурат на руските пияни мужици, както обикновено!

2013.09.04 | 00:16

152
П-У-Т-Ь-О МАРИНКИН.

2013.09.04 | 00:16

151
Америка мачка червените гниди една по една, нищо няма да остане от комунизма, до няколко години и Сев. Корея ще са история. А единственото място, където може да поникне червения плевел отново е БГ. Ние сме доказано тъпо племе, вървящо срещу всички природни закони. Само тука има достатъчно "хора", които желаят да се върнат там от където са излязли, на майките си в миризливите. :)

2013.09.03 | 20:10

150
В политиката всяка дума и всеки жест се гледат под лупа от избирателите --не може да се изживяваш на башибозук, запасал пищова и палката , обграден от орда нискочели и да се правиш на недосегаем !! И след като Цацаров му скръцна със зъби отиде на другата крайност от страх да не бъде арестуван--сега пък разиграва сценки как ходел сам м/у хората на Шипка без охрана . Всички тези шизофренични изпълнения няма да бъдат простени от избирателите !!!

2013.09.03 | 11:44

149
Тая подлога не мога да я гледам.

2013.09.03 | 11:43

148
това нищожество има ли капка достойнство
!!!!!

2013.09.01 | 17:14

50
Rosene budi taka dobur i se samoubii!!!!!Nevavlichai stranata vuv voina koqto naroda ne jelae!!!!!

2013.09.03 | 11:43

147
АБЕ ЧЕРВЕН ПОМИЯР, КАКВО ИСКАШ? САМОУБИЙ СЕ ТИ ЗА ДА НЕ ДРАЗНИШ ХОРАТА! А НА СИРИЙСКИТЕ АСАДИСТИ КОИТО КВИЧАТ ТУКА ЗА ТЯХ ВАЖИ ЕДНО: КАТО НЕ ВИ ХАРЕСВА БЪЛГАРИЯ, ОБУВАТЕ СИ ЧЕХЛИТЕ И СЕ ВРЪЩАТЕ ПРИ АСАД! ТУКА НЕ Е ЗА ВАС ЯВНО! НЕ СМЕ ВИ КАНИЛИ!

2013.09.03 | 11:43

146
СИРИЙСКИТЕ ГРАЖДАНИ, КОИТО ЗАПЛАШВАТ БЪЛГАРИЯ ДА БЪДАТ НЕЗАБАВНО ДЕПОРТИРАНИ ПРИ АСАД И ТАМ ДА СИ ВЪРТЯТ ЦИГАНСКИТЕ НОМЕРА! БЪЛГАРИЯ Е ДЪРЖАВАТА НА БЪЛГАРИТЕ, НЕ НА СИРИЙЦИТЕ! БЪЛГАРИТЕ РЕШАВАМЕ КАКВО ДА ПРАВИМ! АКО МНОГО ЗНАЯТ НАИСТИНА ЩЕ ПРАТИМ ВОЙСКИ ДА БИЯТ АСАД!

2013.09.03 | 11:43

145
НЕЗАБАВНО ДЕПОРТИРАНЕ НА ВСИЧКИ АСАДИСТИ, КОИТО ЗАПЛАШВАТ БЪЛГАРИЯ! ПЕША ПОД КОНВОЙ ДО ТУРСКАТА ГРАНИЦА! ТАМ ТУРЦИТЕ ЗНАЯТ КАКВО ДА ПРАВЯТ!

2013.09.03 | 11:43

144
Расиме, подавай си оставката, веднага. Гей изявите ще си ги правиш вкъщи неофициално.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини