Четири центъра от семеен тип ще бъдат изградени в Добрич

  • 29 август 2013 14:30

  • 643
  • 0
Четири центъра от семеен тип ще бъдат изградени в Добрич
©

Община град Добрич започна изпълнение на проект за изграждане на четири Центъра за настаняване от семеен тип. Кметът на Добрич Детелина Николова представи пред регионалния министър Десислава Терзиева целите, дейностите и очакваните резултатите от проекта.

Основната цел е трайната подмяна на институционалните грижи с нови възможности за децата с увреждания и техните семейства чрез осигуряване на среда, близка до домашната и в унисон с индивидуалните потребности на подрастващите. Центровете, които ще бъдат изградени, ще приютят деца и младежи с увреждания на възраст над 3 години от различни сега действащи социални институции в областта. Сградите ще бъдат едноетажни, всяка с капацитет по 14 деца. Центровете ще разполагат с лични помещения, със стаи за всекидневни дейности и за групови занимания. Проектът съответства на няколко приоритета – да се развива социалната съпричастност към хората в неравностойно положение, извеждане на децата и младежите от специализираните институции, като се гарантира правото им на семейна среда и на достъп до качествени грижи според индивидуалните потребности.

Проектът е по Оперативна програма „Регионално развитие" по схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ като подкрепа за деинституционализацията на домове, предлагащи социални услуги за деца в риск. Стойността на проекта е 2 866 713 лв. Съфинансирането е от Европейския фонд за регионално развитие, на стойност 2 436 706 лв., съфинансирането от Националния бюджет е в размер на 430 007 лв. Проектът трябва да приключи за срок от 2 години.

Последвайте канала на

643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини