Проф. Чуков: Никога не е късно за мирно решение по отношение на Сирия

  • 29 август 2013 07:42

  • 1102
  • 0
Проф. Чуков: Никога не е късно за мирно решение по отношение на Сирия
©

"Всичко е възможно по отношение на това какво ще стане в Сирия", заяви в ефира на сутрешния блок на Нова телевизия арабистът проф. Владимир Чуков.

"Никога не е късно за мирно решение и за политическа алтернатива", добави още той. По думите му, евентуална операция няма да свали режима на Бащар Асад, а ще цели само да го отслаби.

"На този етап няма друга държава, в която да има толкова много убити, дори и по време на свещения месец Рамадан, когато трябваше да се остави оръжието, имаше над 4500 убити", заяви проф. Чуков.

Във връзка с големите бежански вълни, идващи от Сирия, арабистът заяви, че вълната е дошла заради строгите мерки в Гърция. По думите му, страната ни трябва да има сериозни мерки относно бежанците.

"Сирия наистина не е голям производител на петрол. В най - добрите си години тя е произвеждала по около 500 000 барела на ден. Сирия сама по себе си не е фактор в световната търговия с петрол, а е фактор дотолкова, доколкото един конфликт в този район заплашва пътя на петрола. За щастие няма паническо покачване на цените на петрола, а едно плавно покачване. При евентуална военна операция със сигурност петролът ще поскъпне", каза от своя страна в студиото на "Здравей, България" шефът на газовата и петролна асоциация Андрей Делчев. Той е на мнение, че кризата в Сирия няма да доведе до големи проблеми. "Износът на петрол няма да секне", категоричен е Делчев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1102 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини