Кабинетът губи 5 млн. евро от ЕС за ремонта на Евксиноград

  • 27 август 2013 06:17

  • 1648
  • 2
Кабинетът губи 5 млн. евро от ЕС за ремонта на Евксиноград
©

Правителството е на път да изгуби окончателно 10 млн. лв. европейски средства за ремонт на единствения си дворец “Евксиноград”. Причината - в Комисията за защита на конкуренцията постъпиха три жалби от недоволни кандидати срещу прекратяването на обществената поръчка от страна на Министерския съвет, пише Труд.

Така не може да бъде обявен нов търг и усвояването на парите няма да стане до края на програмния период, което означава, че въобще няма да бъдат изплатени.

Мотивът, с който чиновниците отмениха търга, бе, че само един от участниците в него е класиран, тъй като другите не отговарят на изискванията. В този случай възложителят по закон може или да определи единствения допустим кандидат за изпълнител, или да прекрати процедурата. Странно, но администрацията избра второто, с което обрече проекта на провал. Почти сигурно бе, че ще има жалби.

Още през 2011 г. правителството потърси пари за основен ремонт на своята резиденция, която бавно се руши - тапети и плочки падат, мазето е наводнено, има опасност за стотиците културни ценности в сградата: картини, часовници, мебели. Министерството на регионалното развитие създаде схема за предоставяне на безвъздмездна финансова помощ по оперативна програма “Регионално развитие”. Конкретен бенефициент е МС. От своя страна на 15 март т.г. МС обяви търг. Прогнозната стойност с ДДС бе 9 935 714 лева и 47 стотинки.

От явилите се 4-ма участници обаче само един отговаряше на условията по първия лот - ремонт на двореца. Това е “ПГС-ЕКСА”. Кандидатът ДЗЗД “Евксиноград” - Русе е отхвърлен, защото не е извършвал досега консервация на археологически обект. “АРКАС” ДЗЗД е декласиран, защото в него участва “Реставрация” ЕАД, в чието управление е бил зам.-министър, който е съгласувал проекта. Консорциум “Холдинг Пътища - ПСП - Пътно строителство” ДЗЗД пък не отговарял на условията в последните 5 години да е извършвал подобни поръчки.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
1648 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.08.27 | 23:24

2
А защо?Колко нададоха вой,когато Дянков почивал семейно,но поне неговата слабост е археологията и дворците,направи спешен ремонт на покрива.Защо сме такива българите,да очерняме и критикуваме наред политици,дори когато са направили добро.Какво от това,че съм се разочаровала от ГЕРБ.И БСП не харесвам,особено след като са отхвърлили кандидата.Какво правят политиците и как в случая българите да реагират на този случай?НИЩО.

2013.08.27 | 20:06

1
Политиците в България са криминални престъпници! За 23 години преход обезкървиха държавата! Извършват геноцид над българите! Насърчават циганизацията и циганската престъпност! Защо прехода е успешен в Полша,Чехия,Унгария,Словения? В България трябва да се измете ЦЯЛАТА политическа сган управлявала 23 години!

Добави коментар

Водещи новини