Нова бутикова изба край Ямбол прави вино за златни медали (снимки)

  • 24 август 2013 14:39

  • 3062
  • 3
Нова бутикова изба край Ямбол прави вино за златни медали (снимки)
©

Елитно вино по технология на най-известните шата във Франция започва да произвежда Винпром Ямбол.

Компанията откри нова изба за бутикови вина, от която ще излизат лимитирани серии висококачествени напитки, произведени по технологията на микровинификацията. „Това е процес за производство на малки партиди вина, който позволява внимателно вглеждане във всеки детайл при различните етапи на производство, обяснява изпълнителният директор на Винпром Ямбол Красимир Аврамов. Всички известни шата използват този метод, за да произведат най-хубавото вино от най-хубавото си грозде, допълва той”.
Инвестицията на най-старата винарска изба в Южна България е близо 1 милион лева. Самата бутикова изба е разположена на площ от 500 кв.м. и е оборудвана с най-модерна и прецизна техника – машините за преработка на гроздето са внос от Италия. Екип от четирима топ винари ще се грижи гроздето, галено от слънцето в долината на река Тунджа, да се превърне във високочествено вино. Капацитетът на избата е 170 000 литра. Освен за ценители, част от вината от новата микровинификация ще се използват за подобряването на качеството на вината от серия Villa Yambol, които наскоро бяха отличени с Double gold medal за Мерло 2011, Best Merlot 2011 и сребърен медал за Cabernet Sauvignon от престижното винено изложение San Francisco International Wine Competition 2013.
Избата в Ямбол притежава 9 000 декара собствени лозови масиви, разположени в Тенево, Болярово и Тополица. В бъдещите планове на компанията влизат създаването на още декари с типични за региона сортове, както и с експериментални. Гордостта на компанията е лозе с площ от 900 декара, засаждано на части през различни години. Началото е било поставено през 2005 година. Почвата в началото и края на масива е различна, както и микроклимата. Различните сортове зреят по различно време и това позволява гроздоберът да започне още през август и да приключи през октомври. Реколта 2013 се очаква като ударна и много качествена, казват в аванс производителите. Лозовите масиви се обработват с нова и модерна техника и инвентар, които отговарят на всичи европейски изисквания. Отглеждането на гроздето е поверено на екип от висококвалифицирани агрономи, които ежегодно имат възможността да посещават Франция, Германия и Италия и да черпят опит оттам.
Създаден през 1924 година, днес Винпром Ямбол разполага с модерни бази в Ямбол и Стралджа. Общият капацитет за преработка на грозде възлиза на над 16 млн. кг, а за съхранение – над 18 млн. литра. Лозовите масиви се намират на райско място, специално заради своя специфичен микроклимат – мека зима и средно горещо лято. Това е предпоставка за равномерно зреене на гроздето и винифицирането му до високотехнологични вина и гроздови дестилати, казват старите винари. В новата изба ще се произвеждат както бели, така и червени сортове грозде – Каберне совиньон, Мерло, Каберне фран, Сира, Шардоне, Тамянка, Пети Вердо и Александрийски мискет и други.
Виното в новата изба ще се прави след внимателна селекция на гроздовете още при прибирането им. Запазена марка на компанията е, че гроздето се бере само ръчно. После се транспортира до базата в малки и добре защитени касетки, за да се избегнат дори и най-малките наранявания. В избата, посредством селекционна лента, се извършва още една проверка на качеството на зърната. Там те отново се селектират ръчно. От лентата гроздето постъпва в гроздомелачка от последно поколение, оборудвана с механизми за изключително деликатно третиране на гроздето. Така смачкана, гроздовата каша постъпва в микро ферментатори с обем 5 куб.м., където темтературата на ферментация се контролира от автоматизирана система по задание на технолога. След бурната ферментация младото вино се прехвърля в съдове с охлаждащи ризи за контролирано провеждане на процесите на доферменитране и малолактична ферментация.

Последвайте канала на

Novini.bg
3062 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.08.25 | 17:02

3
Новата изба и инвестициите да не са на коалицията Волен Сидеров и Марио Тагарински ?

2013.08.25 | 16:11

2
Тия двамата са отявлени Ямболски педерасти.

2013.08.24 | 19:28

1
Къде изчезна"Тамянка"-та?Не се ли произвежда?

Добави коментар

Водещи новини