Огнеборците се борят с 47 пожара в страната

  • 23 август 2013 19:39

  • 965
  • 0
Огнеборците се борят с 47 пожара в страната
©

Продължава гасeнето на пожара, възникнал вчера по обед в сухи треви, храсти, изоставена селскостопанска земя и смесена гора между селата Студена, Михалич и Равна гора, община Свиленград, област Хасково, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В борбата с огъня участваха 12 противопожарни автомобила от ОУПБЗН-Хасково, Пловдив, Ямбол, Сливен, Смолян и Кърджали с 50 пожарникари, модул от армията с 35 военнослужещи, булдозер от Свиленград, 20 служители на горското стопанство с специализирани автомобила и доброволци служители на Гранична полиция, 2 булдозера от мини „Марица Изток” и хеликоптер от Министерство на отбраната. Към 18.00 часа пожарът е овладян от всички страни на площ около 15-20 хиляди декара. Няма опасност за разпространение към населени места.

Продължават действията за пълното ликвидиране на овладения горски пожар над с. Искрец в махалите „Джагаловци”, „Анковци” и „Вашова махала”, община Своге. Към 18.00 часа се доизгасяват отделни огнища. По предварителни данни са унищожени 480 дка борова гора, две къщи, две бараки и 80 дка суха трева. На мястото на пожара действат 9 пожарникари от РСПБЗН-Своге, 12 служители от лейстничейството в Своге.

Към 11.45 часа е възникнал огън в сухи треви и лесонепригодни площи до с. Зелениград, община Трън, област Перник. За ликвидирането му са изпратени поетапно 5 автомобила с 15 огнеборци. Пожарът към 17.00 часа е овладян на площ около 500 дка, като не е допуснато да обхване наблизо намиращите се къщите.

Ресурс от столичната пожарна бе насочен след 15.10 часа за справянето с горски пожар над с. Кремиковци. Участвали са 10 специализирани автомобила и водоноска от СУПБЗН с 52 пожарникари, 2 автомобила от Горското стопанство -София с 10 служители, 15 доброволци, още две цистерни от Столична община. Към 18.00 часа пожарът е локализиран на площ около 120 дка. На място е сформиран щаб за управление на силите и средствата.

В 16.15 часа бе съобщено за горящ дизелов локомотив на гара Разпределителна, ул. „Сини вир”, Перник. Временно беше спряно движението на влакове през гара Перник. В 17.20 часа 5 пожарникари от РСПБЗН-Перник с 2 пожарни коли са се справили с произшествието. Пострадал е локомотивният машинист, който вдишал дим, унищожена е кабината на локомотива. Предполагаемата причина е техническа неизправност.

До 18.00 часа звената за „Пожарна безопасност и защита на населението” при столичното и областните управления на Главна дирекция ПБЗН - МВР са реагирали на 205 сигнала за произшествия, от които 173 пожара, 25 спасителни дейности и 7 лъжливи повиквания. Към момента силите и средствата на звената за ПБЗН участват в локализирането и ликвидирането на 47 произшествия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
965 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини