10 550 евро глоба за нелегален работник

  • 21 август 2013 06:48

  • 2034
  • 0
10 550 евро глоба за нелегален работник
©

Работодателите в Гърция ще бъдат санкционирани с глоби от 10 550 евро за всеки нелегален работник, който са наели. Това са само част от обявените крути мерки, за да се преборят нелегално наетите работници и неплащането на осигуровки, съобщават частните вестници.

Санкцията възлиза на 18-месечни минимални заплати цитира в. “Етнос” министърът на труда. Глобите ще се налагат на място от инспекторите, констатирали нарушенията. Вестникът определя мерките като “сафари срещу “черния труд”.

В. “Елефтеротипия” коментира, че целта на тези мерки е да се спре съществуващата безнаказаност в страната. Изданието пише още, че правителството е решено да защити правата и интересите на работещите и да съхрани устойчивостта на осигурителните фондове. През 2010 г. нелегалният  труд е съставлявал 25 на сто, а за първите шест месеца на тази година той е достигнал 38,4 на сто. Това означава, че не се плащат осигуровки за четирима от десет работещи.

Данните в печата показват, че над половин милион са работещите в Гърция, чийто труд не се декларира и осигурява от работодателите.Гръцката държава пък губи по три милиарда евро годишно от тези 550 хиляди неосигурени работещи. Загубите за държавата идват най-вече от данъците върху доходите, тъй като “парите на черно” не се декларират, а пенсионните фондове губят около 350 млн. евро от невнесени осигуровки.

Синдикатите са на мнение, че основните причини за този невиждан бум на “черния труд” в Гърция се дължи на растящата безработица през последните години, както и на премахването на колективните трудови договори.Според някои гръцки сайтове едва сега в кризата се заговори за черния пазар на труда, на който се наемат главно чужденци. Много малко са местните граждани, които биха се наели да работят без осигуровка.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2034 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини