Установиха сериозни нарушения в мина "Ораново"

  • 20 август 2013 15:50

  • 1295
  • 2
Установиха сериозни нарушения в мина "Ораново"
©

Сериозни нарушения на мерките за безопасност в мина „Ораново” е установила Главна инспекция по труда, потвърдиха за Нова телевизия от Окръжната прокуратура в Благоевград. За тях са съставени 6 акта, всеки от които може да донесе глоба от 1 000 до 30 хил. лева.

Една от нередностите е свързана с неспазване на поредността за работа в галериите, утвърдена в технологичния паспорт. Нарушаването на реда за работа в подземните участъци е създало рискове за здравето и живота на миньорите, констатират инспекторите.

Четирима миньори загинаха при срутване на земна маса в рудника. 18-дневна спасителна акция завърши с откриването на телата на двама от затрупаните, за които имаше надежда, че са оцелели. По време на операцията от инфаркт почина и един от спасителите.

Разследващият екип няма да прави оглед в рудник „Ораново” заради повишения риск, стана ясно още от съобщението на прокуратурата.

След констатирани множество нарушения, голяма част от които свързани с условията на труд, концесията на „Ораново” на бизнесмена Красимир Михайлов бе прекратена в деня на национален траур за жертвите на поредната трагедия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1295 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.14 | 12:08

2
Защо, чак сега се съставиха тези актове, къде бяха инспекцията по труда през всичките тези години? Или инспекторите са получавали добри хонорари и са си затваряли очите? Защо в България ВИНАГИ се правят нещата след тежки инциденти и се търсят виновни?

2013.08.20 | 17:31

1
Предлагам да му простим --той е наш "другар", кристално чиста душа , каквито впрочем са всички комуноиди !!!!

Добави коментар

Водещи новини