Моргата в Кайро претъпкана, складират трупове в хладилни камиони

  • 20 август 2013 15:17

  • 1831
  • 0
Моргата в Кайро претъпкана, складират трупове в хладилни камиони
© Getty Images/Guliver

В преддверието на моргата в Кайро една жена не смее да погледне разлагащия се труп, който току-що изкарват. Обляната й  в сълзи майка не иска да повярва, че това е нейният син, а баща й вече се е примирил.

Повечето трупове, които се стоварват там, идват от площад Рабаа ал Адауия. Кървавата акция от сряда на армията и полицията за разгонване на събралите се на този площад привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси, беше първият етап от зловещите репресии.

Близо 900 души бяха убити през изминалите шест месеца в цялата страна, главно цивилни поддръжници на Морси - държавният глава, свален от власт от армията на 3 юли, и на неговото движение "Мюсюлмански братя". Повече от 200 души по данни на властите, са загинали на самия площад Рабаа в сряда, голяма част от тях от прострелни рани. Жертвите възлизат на над 2200 според последователите на Морси, пише БТА.

"Какво се случва? Защо никой не иска това тяло?", крещи мъж, докато сваля хирургическата си маска. "Семейството не може да го разпознае!", му отговаря друг и добавя "бащата казва, че това е неговият син, майката казва, че не е!".

Момиче, облечено с черна рокля и шал, скриващ косата му, носи в ръката си снимка на млад мъж и се съгласява да идентифицира труп под бял саван и покрит с парченца лед в опит да бъде забавено разлагането му. Облак от мухи кръжи над скромния дървен ковчег. "Има ли белег до окото?", пита тя мъжете, застанали около трупа, сякаш за да не й се наложи сама да провери. Някои казват "да", някои "не" и в крайна сметка разгръщат цялото покривало, и отдолу се вижда почернялото, но все пак разпознаваемо лице на младежа от снимката. Жената се отдалечава опечалена, смесва се с тълпата, която се е запътила към ужасния двор на моргата. Боклуци се въргалят в калта, усеща се натрапчивата миризма на смърт, въпреки десетките пръчици тамян, горящи наоколо. Празен ковчег, изправен до стената пада и подплашва рояк мухи, които литват във въздуха.

В понеделник, пет дни след клането на Рабаа, телата на десетки загинали продължават да се трупат в моргата. Толкова са много, че се виждат още щом човек премине през кафявата метална врата, при чието отваряне към тълпата навън лъхва миризма на разлагащи се трупове. Още по-лошото е, че заради липсата на достатъчно пространство, бяха реквизирани два хладилни камиона, в които се складират труповете в очакване някое семейство да дойде да потърси свой роднина. Понякога от някоя далечна провинция.

Има хора, които още чакат в мъчително безпокойство. Други вече са разпознали свой скъп човек, но стоят в очакване служителите в моргата да донесат тялото му. През това време докарват нови трупове, кой знае откъде и веднага ги товарят върху другите в хладилните камиони.

Възрастен човек плаче - 15-годишният син на неговия приятел Реда е вътре. "Баща му е парализиран, майка му беше в Рабаа, той бе тръгнал да я търси в сряда и е бил убит от куршум", ридае старецът.

В понеделник докараха нови 37 трупа в моргата. Тези на арестуваните членове на "Мюсюлманските братя", които починаха в неделя при задушаване със сълзотворен газ, използван в полицейския ван, с който са били превозвани към затвор в предградията на Кайро. Те направиха опит за бягство, заяви вътрешният министър. Един баща чака да му бъде разрешено да разпознае тялото на сина си Абдул Азис Абдел Рахим. "Някои твърдят, че са умрели от задушаване, а други просто казват: "Господ само знае какво се е случило", подхвърля студено той.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини