Рязко се увеличава броят на бежанците в България

  • 20 август 2013 08:51

  • 1923
  • 1
Рязко се увеличава броят на бежанците в България
© Булфото

Бум на бежанците у нас. Само за първите седем месеца тази година почти шест пъти са се увеличили нелегалните бежанци спрямо миналата за същият период. Те пресичат нелегално българо-турската "зелена" граница и търсят закрила. През първите седем месеца на 2013 г. почти 2400 чужденци са опитали да преминат нелегално през България. От тях 2320 са подали молби за убежище в Държавната агенция за бежанци.

До края на годината се очаква те да надхвърлят 3000, което означава, че от 20 години насам това е най-силната бежанска вълна в страната ни.

Бежанските лагери в Турция вече са препълнени. А първата европейска външна граница е България. Затова бежанци събират последните си пари и плащат нa така наречения каналджия.

Борис Чеширков, представителството на Върховния комисариат на бежанците към ООН в България, заяви: Това често се случва в Одрин, събират се малки групи, каналджията отвежда групата до границата. Често е на няколко километра от самата бразда и казва вървете на тук и ще стигнете до България.

Гранична полиция прави всичко възможно, за да избегне нелегалното влизане в страната.

 На граничните пунктове имаме изградени, оборудвани с така наречените "туптящи сърца", при което при една проверка на всякакъв вид камион сигнализира при жив организъм, каза Милен Пенев - зам.-директор на ГД "Гранична полиция".

Почти всички, които стигат до България, подават молба за убежище и остават. Тази година най-много потърсили убежище у нас идват от Сирия - почти 1 200. Голяма част от тях са майки с деца. Настаняват ги в дома в Пъстрогор, който вече е препълнен, както и другите бежански центрове.

По наша информация дори едно от помещенията, което беше предназначено за столова, не работи като столова, там са настанени сами мъже от Африка, коментира Марияна Стоянова, която е ръководител на „Бежанско-мигрантската служба" на БЧК.

От началото на тази година до юни над 740 сирийци са избягали от конфликтите в страната и са потърсили закрила у нас. Хивин и Каал също са от Сирия и вече 6 месеца са в България.

Около 1/4 от бежанците остават в България. Повечето обаче продължат на запад, за да се установят в страни като Германия и Швеция.

Последвайте канала на

1923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Добро утро

2013.08.20 | 23:09

1
Трябваше да бъде построена стена по границата, но не. Сега ще става по-зле и по-зле. Пазете се хора, не ни чакат добри времена, ще има все повече религиозни и расови престъпления!!!

Добави коментар

Водещи новини