Българинът изхарчи €65 млн. в чужбина

  • 20 август 2013 08:47

  • 2734
  • 1
Българинът изхарчи €65 млн. в чужбина
©

65,5 млн. евро са изхарчили с банкови карти в чужбина български граждани. Сериозната сума е платена само в рамките на два месеца – юни и юли, и е с 23% по-висока от тази за същите два месеца на миналата година. За нея са направени 1,23 млн. трансакции, което прави средно по 55 евро на покупка.

Само за юли харчовете на българи в търговски обекти зад граница възлизат на 33,9 млн. евро, като това е със 7% повече в сравнение с юни, пише в. Монитор".

Основните държави, в които картодържателите са правили своите покупки – във физически или онлайн магазини, са Великобритания, САЩ, Италия, Франция, Унгария, Германия, Гърция и Испания, показва проучване на Visa.

Според данните на националната статистика, през юни зад граница са били 382 995 българи. Тези, които са пътували с цел почивка обаче, са били едва 132 554. Най-предпочитаната дестинация за почиващите през юни е била Турция, страната е посетена от 41 263 българи. Следва я Гърция с 34 280 гости от България. На трето място е Македония с посещения на 11 199 българи.

Пак според данните на НСИ, но за първото тримесечие на тази година почивалите в чужбина българи са изхарчили 46,5 млн. лв. Най-голяма сума – 15,5 млн. лв., се пада на транспорта.

За храна пътувалите зад граница през първите три месеца на годината са изхарчили близо 14 млн. лв. Настаняването им е коствало 4,4 млн. лв. По перо „други“, в което влиза покупката на подаръци, екскурзии и т.н., са отишли 12,6 млн. лв.

Според проучване на картовата компания, направено по-рано тази година, 27% от българите, които ще почиват това лято, ще пътуват в чужбина. От тях една трета ще прекарат ваканцията си изцяло зад граница.

Фаворити сред дестинациите, които българските летовниците избират, са Гърция, Турция, Испания и Германия.

За безпроблемно изкарване на ваканцията съветите са, преди да тръгнете, да проверите дали не е изтекла валидността на картата ви, както и да се уверите, че в нея имате сумата пари, която очаквате да е налична. При открадната или загубена карта съветът е веднага да се свържете с вашата банка. Така картата ще бъде блокирана, а сумата по нея – възстановена.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2734 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.01 | 06:53

1
Хайде ,след толкова много цифри остана само да кажете ,какъв процент от почиващите са държавни служители или такива от големите корпоративни дружества и тогава всичко ще е ясно.

Добави коментар

Водещи новини