Пристанище за бели мечки в столичния зоопарк

  • 12 август 2013 19:25

  • 3036
  • 0
Пристанище за бели мечки в столичния зоопарк
©

През 2014 г. в София ще бъде изградено единственото на Балканите северно пристанище за бели мечки. Това е само една от многото атракции, които са включени в проекта за генерална реконструкция на столичния зоопарк, която започва през есента и трябва да приключи до средата на 2015 г., разкри пред „Преса" директорът  му д-р Иван Иванов.

В момента проектът за „пристанището" се изготвя от Ерих Фон Флик, един от най-добрите зоодизайнери в Европа. То ще представлява красиво оформен басейн, в който ще бъдат закотвени рибарски лодки. По брега ще има хижи, създаващи илюзията, че в тях живеят хора. Истинско приключение за децата ще бъде навлизането до средата на пристанището по специално обезопасен мост. Там малчуганите ще може да гледат от упор само от 10-20 см двете бели мечки. Те ще бъдат доставени на зоопарка едва след като бъде готова клетката им.

Клетките на маймуните ще бъдат преобразувани в затревени дворове, пресъздаващи автентичната атмосфера на истинската джунгла със съответната растителност и скали. В по-широки с 2 метра клетки ще се разхождат величествено ягуарите, леопардите и пумите.

За сметка на по-големите клетки всички алеи в зоопарка ще станат по-малки, криволичещи и загадъчни, за да може да се заинтригуват посетителите, уточни д-р Иванов. Още тази есен ще бъде изградена система за видеоконтрол и за електронен достъп на посетителите. През септември на входа на парка ще бъдат монтирани като в метрото турникети, които ще пропускат любителите на животните. Ще бъдат въведени и електронни карти за многократно ползване.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3036 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини