Икономическият ръст се пренася от БРИКС в развитите страни

  • 12 август 2013 13:04

  • 1671
  • 0
Икономическият ръст се пренася от БРИКС в развитите страни
©

За пръв път от средата на 2007 г. развитите икономики, включително Япония, САЩ и Европейския съюз, внасят по-голям принос в ръста на световния брутен вътрешен продуси (БВП), който в момента възлиза на $74 трлн, от бързо развиващите се икономики, пише в анализ на Bridgewater Associates LP.

По данни на специалистите ръстът на световния БВП в този година ще е около $2,4 трлн, и 60% от него ще се падне на развитите държави. Този обрат може да измени посоката на финансовите потоци в световен мащаб и също да принуди инвеститорите да преразгледат намеренията си за влагане в БРИКС (Бразилия, Русия Индия, Китай Южна Африка).

Сред основните причини за промяна на тренда е възраждането на японската икономика, която в продължение на години показваше слаба динамика. През второто тримесечие на 2013 г. японският БВП отбеляза растеж с 2,6% на годишна база. Подемът е по-малък от този през предишния отчетен период, когато ръстът на БВП отбеляза 3,8 на сто. Това обаче дава сигнал за събуждане на икономиката на Страната на изгряващото слънце, която бе изпаднала в стагнация в продължение на много години. Американската икономика също отбелязва ръст, макар и слаб. Положението на Стария континент е подобно, посочват експертите.

В същото време държавите от БРИКС отбелязват спад в темповете на растеж в сравнение с предишни години. Въпреки това тези държави продължават да са начело по темпове на растежа. Целта на Китай е през тази година БВП да отбележи ръст от 7,5%. Другите членки, като и някои държави от Югоизточна Азия, също ще имат високи показатели на растежа, макар и не чак с предишните темпове.
Страните от БРИКС страдат от различни фактори. В частност повишаването на лихвения процент в САЩ доведе до по-трудно кредитиране на страните с бързоразвиващи се икономики. В същото време търсеното на стоки, произведени в БРИКС, е паднало.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1671 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини