Димитровград подарява на София бюст на Дзержински

  • 05 август 2011 11:28

  • 1637
  • 1
Димитровград подарява на София бюст на Дзержински
©

Специализиран музей на изкуството на тоталитаризма ще бъде открит в сградата на Министерство на културата в жилищен район „Изгрев", на ул. „Лъчезар Станчев" № 7. Съгласно утвърдената от правителството Концепция за водещи столични музеи ще се създаде експозиция на Музея на тоталитарното изкуство. Музеят още е в проект, но в хранилищата на национални галерии и музеи в София и страната се намират ценни произведения, свързани като тематика с периода след Втората световна война до 10 ноември 1989 г.

Създадените работни групи от музейни експерти, представители на творчески съюзи и специалисти, чрез Министерство на културата отправиха искания за предоставяне на артефакти от тази епоха, към музеите и галериите в страната, за да се изгради конкретният експозиционен план на бъдещия музей на тоталитарното изкуство. Сред предложенията е и Историческият музей в Димитровград да предостави експонати от своите фондове и хранилища, съобщи директорът на музея Елена Георгиева. В тази връзка и в съответствие с нормативната база предоставяме бюст на Феликс Дзержински (автор на скулптурата е Васил Писанов) от фонда на Художествена галерия "Петко Чурчулиев"за експозицията в София. Надяваме се, че този наш акт ще бъде оценен положително и когато започнем реализацията на алеята на монументалното изкуство в Димитровград, Министерството на културата ще ни окаже съдействие, каза още Елена Георгиева.

Очаква се Музеят на тоталитарното изкуство да бъде официално открит в столицата през септември 2011 г. Той ще бъде разположен в сграда с площ 7500 кв. м. и ще събере произведения на изтъкнати български художници и скулптори.

Последвайте канала на

Novini.bg
1637 1

Коментари 1

Добави коментар
Димитров

2011.08.05 | 14:20

1
Много е важно, когато даден предмет,експонат,паметник и въобще каквото и да е произведение на изкуството от миналото- се квалифицира непрофесионално и със занижени критерии и не от историческа,а от политическа гледна точка...Най-лесно и елементарно е да се каже - ТОТАЛИТАРНО изкуство и всичко хубаво и лошо тотално да отричаме.Феликс Джержински е велика личност от Руската история и пионер на първите специални служби.А думата "тоталитарно"управление е валидна и през 2011 година за сведение на всички чалга-политици и всички чалга-журналисти.Всяка партия която дойде на власт-както Ви е известно-прилага дискриминационни и експлоататорски закони,които са против интересите на народа........

Добави коментар

Водещи новини