8 години затвор заплашват мним шеф на ДАНС

  • 08 август 2013 07:16

  • 2516
  • 3
8 години затвор заплашват мним шеф на ДАНС
©

До 8 години затвор може да получи Валентин Киров, с прякор Американеца, който се представял за шеф на ДАНС, за да измами хората. Годишният летен отпуск на адвоката му Генчо Димов обаче отложи вчера делото в съда, пише Монитор.

Срещу Валентин Киров са повдигнати общо шест обвинения, едно от които е за 9 измами в особено големи размери – над 31 000 лева. Част от другите обвинения са за ползване на полицейски пропуски за лична кола, оказана съпротива при арест, подбудителство за даване на неверни показания. По повдигнатите му обвинения го грози затвор от 1 до 8 години.

Парите прибрал от различни хора, някои от които замесени в катастрофи, други били обект на криминални разследвания или се съдели с бизнес партньори, а трети търсели работа. На всички Американеца обещавал да съдейства в разрешаване на проблемите, срещу което искал определени суми. В зависимост от конкретния казус се представял за шеф на ДАНС, полковник, участник в спецакции в Ирак, охранител на президента и ред подобни. Киров бил много убедителен и жертвите му нито за миг не се усъмнявали, че може да ги измами.

Общо 28 свидетели и 4 вещи лица бяха призовани вчера да дадат показания срещу Валентин Киров, който бе доведен в съдебната зала от затвора в Пловдив. Част от свидетелите се оказаха нередовно призовани, а други просто не се явиха. Въпреки това съдебната зала бе пълна, а сред свидетелите имаше и полицаи, замесени пряко в разследването. По информация на “Монитор” Валентин Киров ползвал няколко СИМ карти, които били регистрирани на името на психично болен мъж от пловдивския район “Северен”.

“Аз съм шеф на ДАНС. Дай 5000 лева и проблемът ти е реше, заявявал Киров. Той обещал на доктор място в Първа хирургия, като му казал, че уреждал всичко чрез шефа на болницата. Няколко месеца по-късно Американеца излъгал доктора за среща с шефа на здравното заведение и двамата отишли пред кабинета му. Там Киров казал, че срещата се отлага, и си тръгнал. Лекарят все пак влязъл в кабинета на шефа, където разбрал, че е станал жертва на измама. Естествено, по онова време място в Първа хирургия нямало.

При друг случай участник в катастрофа се свързал с Американеца, който обещал да го отърве от затвора. Киров качил мъжа в колата си, която била със синя лампа и пропуски за паркиране пред сградите на полицията. Закарал го до МБАЛ “Пловдив”, а за да спечели доверието му, му пуснал запис с гласа му от обаждането му в спешния център малко след катастрофата. За записа му взел 200 лева, а после му поискал още 1400 лева за изготвяне на различни експертизи. Накрая му казал, че делото е прекратено, но ден по-късно мъжът получил призовка от полицията. Така разбрал, че все пак срещу него има дело, което приключило с глоба.

На семейство от Пловдив обяснявал как да заблудят “детектора на лъжата” и общо им смъкнал 8400 лева. Хората били обект на прокурорска проверка и през различни периоди броили по 2500, 1500, 5000 лева на мнимия полковник от полицията. Американеца бе задържан миналия септември заедно с общинския съветник от Садово Запрян Димитров.

Последвайте канала на

Novini.bg
2516 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2013.08.08 | 10:06

3
Едни радат,други мамят,трети лъжат,четвърти наркомани,трафиканти,продажници,рушветчии ...с една дума: РАЗБОЙНИЧЕСКА ДЪРЖАВА
безпристастен

2013.08.08 | 10:06

2
Тези хора са си го заслужава ли.Както прочетох нито един от тях не е имал доблеста да си поеме вината .Всеки един е искал да мине номера по другия начин.

2013.08.08 | 08:53

1
Трябва да го наградят.Да му дадат място в Парламента.Там "другите" мошеници да изработва.

Добави коментар

Водещи новини