Саудитци купуват оръжие от Русия срещу свалянето на Башар Асад?

  • 07 август 2013 19:37

  • 2384
  • 0
Саудитци купуват оръжие от Русия срещу свалянето на Башар Асад?
©

Саудитска Арабия предложи на Русия икономически стимули, включително голяма оръжейна сделка и обещание да не конкурира руските продажби на газ, ако Москва намали подкрепата си за сирийския президент Башар Асад, предаде Ройтерс, като се позова на източници от Близкия изток и западни дипломати.

Предложената сделка между две от силите с най-голямо влияние в сирийския конфликт е била подготвена от ръководителя на саудитското разузнаване принц Бандар ибн Султан на среща с руския президент Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975 миналата седмица в Москва, казват източниците. Русия подкрепя Асад с оръжия и дипломатически средства през цялата война и всякакви промени в позицията на Москва ще премахнат голяма пречка пред възможни действия в Сирия на Съвета за сигурност на ООН. Сирийски опозиционни източници, близки до Саудитска Арабия, заявиха, че принц Бандар е предложил да купи руски оръжия за до 15 милиарда долара, както и да гарантира, че
природният газ от Персийския залив няма да заплаши руската позиция като главен газов доставчик за Европа.

В замяна, Саудитска Арабия иска Москва да намали силната си подкрепа за Асад и да се съгласи да не блокира никакви бъдещи резолюции за Сирия на Съвета за сигурност на ООН. Източник от Залива, запознат с въпроса, потвърди че принц Бандар е предложил да купи големи количества руски оръжия, но че не са споменавани конкретни суми. Според ливански политик, близък до Саудитска Арабия, каза че срещата между Бандар и Путин е продължила 4 часа. "Саудитците бяха във възторг от изхода на срещата", добавил е източникът, без да уточнява.

Говорителят на Путин, Дмитрий Песков, не беше открит за коментар по срещата. Саудитското външно министерстви също не беше открито за коментар. Според дипломати, първоначалният отговор на Путин на предложението на Бандар е бил уклончив.

Последвайте канала на

БТА
2384 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини