Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета (галерия+видео)

  • 07 август 2013 13:57

  • 27769
  • 263
Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета (галерия+видео)
© булфото

Подписах указ, с който връщам за повторно разглеждане в парламента някои текстове от актуализацията на Закона за държавния бюджет.. „Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение”, заяви държавният глава. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното на пресконференция.

Пълният текст на указа е публикуван на страницата на президентството.

Наложеното вето е частично. Връщам за повторно разглеждане текстове за приходите, разходите и предвидения нов дълг, заяви още той. Президентът подчерта, че подкрепя отпускането на 40 млн. лв. за уязвимите групи.

„По време на политическите консултации обърнах внимание на партиите, че са поели конкретни ангажименти към избирателите и това не са празни приказки, които удобно забравяме след изборите. Митническата администрация и НАП месец и половина са в непълно ръководство, а ДАНС и ГДБОП са в процес на трансформация. Очаквам правителството да подобри работата на приходните администрации”, отбеляза президентът.

„В частта разходи на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите”, посочи Плевнелиев.

„Подкрепям тезата, че държавата трябва да се разплаща с бизнеса навреме. Но не само държавата, а и общините са важни. Те дължат много повече. Най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се НС да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса”, подчерта президентът.

Не бива да внушава на обществото, че социалният пакет е основата на актуализацията на бюджета. Не виждам в закона мерки за развитието на българската икономика. Държавата на практика, в средата на годината, смъква летвата. Ветото е частично, допълни той. 

Най-ярката липса в Закона е задълженията на общините към малкия и среден бизнес, който е най-пострадал от кризата. Разходите трябва да се разпише ясно кой на кого какво дължи. В противен случай не можем да говорим за прозрачност, каза още той.

Плевнелиев заяви, че е против да се тегли заем, за да се покриват текущи разходи. "Моите аргументи са принципни, а не са плод на политическо заиграване", каза още държавният глава. По думите му той спазва задълженията си според Конституцията. "Президентът има право да налага вето, тук е валидно правилото - власт власт възпира. Всеки носи отговорност в рамките на своята длъжност. Правят се опити през последните месеци да ми се прехвърлят неща от управляващите, но аз ще понеса всичко, защото обществото има право да знае какво се случва в държавата. Води се политика за делигитимирането на държавния глава", заяви още той.

Плевнелиев смята, че когато се заявява, че ще се взима 1 млрд. лева, а социалният пакет, с който се увеличават помощите за едно дете от уязвимите групи е 0,99 стотинки, това няма как да се обясни обществото. Аз търся прозрачност, каза още той.

Не вкарвам разделителна линия и не нагнетявам напрежението. Работя за диалог и за консенсус, но той се постига, само когато се има чуваемост, смята още държавният глава. Вижте ветото, което аз наложих за закона за СРС-та - дали бяха чути моите аргументи, аз абсолютно съм за създаването на СДОТО и не бях против създаването на парламентарна комисия за контрол. Питам чуха ли се моите мотиви -  вместо това се обвиняват моят екип за некомпетентност. Работя за обединение, а не за разделение, обясни още той.

Попитан какви са неговите аргументи за ветото на актуализацията, той отговори, че те са по целесъобразност и той се възползва от конституционното си права. "Преди няколко дена се твърдеше, че това е прецедент - не, не е прецедент. Ако държавният глава има позиция и има и аргументи за един по-добър бюджет, ще е прецедент, ако си замълча. Мисля, че не е проблем до края на август парламента да чуе и да прецени аргументите, с които излизам", коментира той.

Няма как да влезе в сила някакъв закон след като съм го получил на 5 август, а според вписания текст, той трябва да е в сила от 1 август. Не съм против социалният пакет, напротив. Парламентът има достатъчно време, за да прецени дали да прекъсне почивката си и да разгледат мотивите ми, каза той.

На въпрос кой цели да го очерни, той заяви, че му е ясно. "Разбрах, че имам три любовници, които нямам. Разбрах, че съм ощетил немските си партньори, което не е така. Разбрах, че има офшорни сметки, които нямам. Вярвам, че хората виждат и разбират. Не съм първият политик, който е обект на атаки от страна на една медийна група. Оптимист съм за моята държава. Готов съм да си нося кръста. Ще организирам и международен дебат към трите болни стълба на държавата - за свобода на словото, за разбиване на монополите и стартирането на дебат за системата на правото, обясни още той.

По думите му той ще работи прозрачно и ще остане мотивиран да продължава да го прави. "Видях много манипулации и се видя защо и как тази кампания се развива във времето. Очаквам тази кампания да се засили", каза Плевнелиев. 

Попитан върху какво не налага вето, той отговори върху текстове от приходната част и текстове от разходната част. "Генерално по темата за дълга се чуха различни аргументи. Има едни 800 млн. лева изтеглени за земеделците и разплатени с тях. ЕК се разплати със страната ни за изключително кратко време. В крайна сметка, когато сме август месец можем да разпишем и по - конкретно за какво искаме да изхарчим тези пари. Не просто трябва да се знае всичко до края на годината, но имаме и фискалните прогнози, които са достатъчно конкретни", каза той. По думите му би подписал веднага заем от 1-2 или 5 млрд. лева, ако той има конкретно положение - отива за инфраструктура и да се инвестира в сектори от които после можем да се направи повече за държавата и хората, а не да се плащат текущи разходи.

Последвайте канала на

27769 263

Свързани новини

Коментари 263

Добави коментар

2013.09.06 | 23:07

263
Време пределно! Днес в предаването "Тази сутрин" беше подета темата за лицата на протеста. Ето едно от тях, което "взриви" интернет със следното стихотворение: ГЛАС В ПУСТИНЯ Казват ми, нямал съм власт. Казват ми, нямал съм глас. Казват ми, нямал съм шанс, за бъдещето мое да се боря аз. Казват ми, повече да не пея. Казват ми, и да не се смея. Казват ми, повече да не дивея и да не смея знаме да развея. Казват ми, бил съм платен. Казват ми, бил съм заслепен. Казват ми, бил съм озверен и е време да стана смирен. Казват ми, да бъде страхлив. Казват ми, да бъда лъжлив. Казват ми, да бъда крадлив, за да съм сит, красив и щастлив. Казват ми, че съм терорист. Казват ми, че съм анархист. Казват ми, че съм утопист и лумпен, и пълен егоист. Казват после, да простя. Казват после, имали вина. Казват, признавали греха, че ме гонят от моята страна. Казвам на всички тях, че вече не ме е страх в България да остана. Но искам промяна- тук и сега, на мига, а не… някога. Искам на родна земя след време да умра, а не на край света. Не искам и моите деца да изплащат кредита на чужди грешки и дела. Нима искам много?... Политикът гледа строго, но не ме разбира. В камерата пак се взира, катарзис разлива, но истината не открива… Че било е време разделно. А днес е време пределно! Давид Мавродиев, 12 г., София

2013.09.06 | 23:06

261
BRAVO 271, NEVEROQTNO, BLAGODARQ VI. ot balgarka, 26 god v 4ujbina, me4tae6ta da se varne v rodinata si i strahuva6ta se ot zlobnata, psuva6ta, kradliva talpa
в отговор на №271

2013.09.06 | 23:06

262
Това мама ли му го написа? А научи ли го да крещи "Червени боклуци"?

2013.08.12 | 12:14

260
putyo

2013.08.12 | 12:14

259
ЕВАЛА,ДЪЛБОК ПОКЛОН ОТ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ЗАДРЪЖТЕ ГИ ПОНЕ ДО ЕСЕНТА,КОГАТО ЩЕ ГИ СВАЛИМ

2013.08.12 | 12:14

252
Много ми е интересно как отговори на въпроса за актуализацията от 2010 г когато е бил министър все още и сегашната актуализация....................било грешка тогава!!!!Аз питам докога с грешките и защо не върнахте парите >?Всичките сте олигарси и се криета зад измъчения народ който плаща за грешките.
grig

2013.08.12 | 12:14

258
BRAVO

2013.08.12 | 12:14

257
Само така! Бой по тия престъпници!
КАКА

2013.08.12 | 12:14

256
браво
иван

2013.08.12 | 12:09

230
бб пак го е дърпал за ушите и го е пляскал по вратлето

2013.08.12 | 12:14

255
Росен остана един от малкото достойни политици в страната. На тези, които го обиждат ще кажа , че 89 г. е бил едно обикновено момче и с работа и труд е станал успешен предприемач, а сега и президент. Такъв човек, не може да не се уважава.
ner0n

2013.08.12 | 12:13

250
Какъв труд бе, Масларова го изпрати в Германия и там си направи парите тая гнида. Колко пари е откраднал тоя нещастник и сега са по разни офшорки из Кипър и къде ли още не. Защо не наложи вето по времето на гроб? Тия толкова пари откраднаха, тоя лайнар не наложи вето. Импийчмънт за гада и да си върви в Гоце Делчев.

2013.08.12 | 12:13

248
Няма обикновенни неща след 89 г,той не е изключение особенно след като има тесни бизнес контакти с Прокопиев и т.н.т.........................

2013.08.12 | 12:14

254
Голямо БРАВО на президента не че съм от герб или които и да било ама това е пълна простотия измекярите от парламента да си вземат кредити за техните си нужди които после ние НАРОДА БЪЛГАРСКИ ще връщаме докато те се пекат на слънце някъде на някой морски бряг

2013.08.12 | 12:14

253
Искам да попитам, Pосен нахака ли ви го до макарите? Въпросът е риторичен, не се пънете! Отговорът е не, само ви го допря, да се сещате за голямото e6aне ,дето ви чака на есен, "с песен", както ехидно подхвърляше един ваш малоумен другар. На есен ще ви ши6aме с песен. Мръсна комунистическа сган крадлива!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини