Епидемиолозите съветват: Храната да стои в хладилника и ръцете да се мият

  • 06 август 2013 14:25

  • 2216
  • 0
Епидемиолозите съветват: Храната да стои в хладилника и ръцете да се мият
©

Заболеваемостта от летни вируси е нормална за този период, обявиха от здравното министерство. Епидемиолозите обаче предупреждават да се спазва лична хигиена и да се подбират местата, от които се консумира храна, информира БНР.

Голяма част от случаите на респираторни и стомашни вируси не попадат в статистика поради това, че протичат сравнително леко и хората избягват да търсят лекарска помощ. В летните дни картината на заболеваемост от стомашни вируси обаче може бързо да се промени, каза д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в министерството.

Всяко едно неспазване на хигиената, особено на места, където имаме претрупване на хора крие рискове от възникване. Ясно е, че такива места в този период са най вече курортните комплекси, там където има струпване на голям брой хора, където контактите са много тесни.

Рискове крие и храненето навън на места, където храните се предлагат не според изискванията.

Различни сергии на улицата, без възможност за хладилно съхранение, без възможност за добра хигиена на работещите, измиване на ръцете с топла и студена вода, дезифектанти и така нататък.

Стомашните вируси са опасни за децата в ниската възрастова група.

От морето вече има няколко сигнала за хранителни отравяния, информира още д-р Кунчев. Случаи имаше на отделни места в Поморие, в Слънчев бряг, на групи туристи от други страни, от Украйна, от Русия, също така отделни семейни взривове, пак по Черноморието с трима, четирима засегнати, но към момента нямаме сериозен епидемичен взрив, предизвикан от този тип летни вируси.

В топлото време дръжте храната в хладилник и мийте често ръцете си, за да не развалите отпуската си. Мокрите кърпички съдържат алкохол и са добър дезинфектант срещу ентеровирусите, съветват още епидемиолозите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини