Официално! Цифровизацията ще се забави

  • 05 август 2013 17:52

  • 4799
  • 9
Официално! Цифровизацията ще се забави
©

В близо половината от страната аналоговия телевизионен сигнал няма да бъде прекъснат на 1 септември, съобщи за БНТ зам.-транспортният министър Георги Тодоров.

Той уточни, че това не означава отлагане на цифровизацията, а продължаване на започналото през март едновременно излъчване на аналогов и цифров сигнал в по-голямата част от България.

Заради забавянето е вероятно след 1 септември и в останалата част от страната, където цифровизацията върви безпроблемно също да може да се гледа телевизия без стайна или външна антена.

Причината за отлагането на спирането на аналоговия сигнал е неприключилата обществената поръчка за доставка на безплатни декодери за цифрова телевизия в Централна Северна, Югозападна, Югоизточна България и София без община Оборище.

Поръчката е изцяло съобразена с решенията на Европейската комисия. Зам.-транспортният министър Георги Тодоров обеща, че на 13 август специална комисия ще отвори офертите. Така в най-добрия случай раздаването на декодерите в половината от страната ще започне най-рано в началото на септември, но според експерти не е изключено това да стане и през октомври или ноември:

"Изобщо не може и да става дума за отлагане на цифровизацията тази година, не виждам някакво притеснение от гледна точка на спекулации или интерпретации, че ще се отлага цифровизацията!", обясни Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта.

Тодоров намекна, че отлагането на спирането на аналоговия сигнал в половин България временно може да замрази спирането му и там, където цифровизацията върви по план - в Северозападна, Североизточна, Централна, Южна България и софийската община Оборище.

"Нашата основна цел е да осигурим възможност на всички правоимащи лица да се снабдят с декодиращи устройства и едва след това ще бъде преустановен аналоговия сигнал", подчерта Георги Тодоров - зам.-министър на транспорта.

От Комисията за регулиране на съобщенията увериха, че няма да има технически проблем, ако правителството промени плана за цифровизация и разпореди да бъде продължено аналоговото излъчване. Според председателят й Веселин Божков по-големия проблем на цифровизацията вече не е въвеждането й, а телевизионното разнообразие.

"Към днешна дата сме направили конкурси за 7 мултиплекса. От 8-10 програми се качват на един от мултиплекс. 7 по 8 равно на 56, а до 70 програми... трябва да се качат, а към днешна дата са качени само 7, а на първия етап задължително трябва да бъдат качени 11", изтъкна Веселин Божков - председател на КРС.

Божков коментира, че все още няма закон, който да задължава телевизиите да качват програмите си на мултиплекс. Според него и тези, които искат срещат доста трудности. Що се отнася до цифровизацията на радиостанциите Божков посъветва пристрастените към радиото слушатели да почакат до 2020-2024 г. Именно тогава Европейската комисия смята да задвижи и този въпрос.

Последвайте канала на

Десислава Станева
4799 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2013.08.26 | 20:28

9
Я кат мойто дистанционо :)

2013.08.26 | 20:28

8
Те на това му се вика Българска работа.
гло

2013.08.26 | 20:28

7
а така, забавете я! всичко забавете, даже го спрете, забрането го направо, ей скапана държава, я спрете анлоговия сигнал веднага, да видите как на втория ден всички бедни ще се обзаведат набързо с декодери, така се върши работа, смотана политическа сган, колко години я моткате тая цифровизация
joro

2013.08.26 | 20:28

5
Ти си много глупав..."човек", защо утре да трябва да си взимам декодер ако я пуснат.Аз не бързам за никъде и съм сигурен че ти си от първите глупаци които са си купили устройства и сега се чудиш от коя дупка да си го изкараш че да те боли по малко.
onq s konq

2013.08.26 | 20:28

6
Хубавото на эабавянето е,че ще имаме едновременно 2 вида сигнали.Което пък эначи,че ще гледаме новините на турски веднъж аналогово и втори път эа десерт-цифрово!Йессс:)
jjjjjjj`

2013.08.26 | 20:27

4
Ши**ни п3дали, кодираха ми половината цифрови канали, като смешните Бтв,тв7 всички алджазири... нищо немога да гледам като хората, ако ще е така по добре да няма цифровизация!
TERMINATOR

2013.08.26 | 20:27

3
Имало планове и за радиото да станело цифрово. Там пък защо, какво качество се променя, освен звук, там няма картина. Айде утре и вестниците да станат цифрови и списанията, и за тях направете декодери, който иска да слуша радио - само с декодер, който иска да чете вестник или списание - пак с декодер.
СЪИРДЖИЯ

2013.08.26 | 20:27

2
Минаваме на ШИЗОФРЕНИЗАЦИЯ начело с Волен (ибрика)

2013.08.06 | 21:47

1
Е кво и са още 1 година глупавата реклама с ония глупендъри ли смятате да пускате

Добави коментар

Водещи новини