Превръщат "Врана" в музей като "Версай"

  • 02 август 2013 13:27

  • 3287
  • 0
Превръщат "Врана" в музей като "Версай"
©

Работата по подреждането на царския музей в двореца "Врана" край София е напреднала и до есента е възможно той да отвори врати за посетители, съобщава "Труд". Според запознати най-вероятно откриването на експозицията в дома на Симеон Сакскобургготски ще е през септември.

"Нямаме поставен нито краен срок, нито дата. Това са относителни неща", резервиран беше вчера пред "Труд" Ивайло Шалафов, председателят на фонд "Цар Борис III и царица Йоанна", който финансира проекта за музея. По реставрацията на двореца се работело непрекъснато, но засега дата за откриване не била насрочена. За възстановяване на уникалния царски дворец се ползвал планът на арх. Никола Лазаров, проектант на сградата.

След като бъде отворен музеят, София ще си има не само български Лувър, но и български Версай - дворец с красив парк, шегуват се посетителите на "Врана".

Бъдещият музей ще представя експонати, свързани предимно с живота на цар Фердинанд и българската история от този период. На посетителите ще се разкриват тайни от семейния живот и всекидневието на царското семейство. Ще бъдат изложени вещи, свързани и с цар Борис III. По информация на "Труд" част от първия етаж е почти готов. Тъй като Сакскобургготски живее в пристройка до двореца, музеят няма да пречи на личния му живот.

Това е вторият реституиран царски имот, който отваря врати за външни хора. Посетители могат да разглеждат и двореца "Царска Бистрица" над Боровец. В началото, когато той бе отворен, служителите не издаваха касови бележки и въпреки че Сакскобургготски тогава бе премиер, той получи акт от данъчните.

Все още не е ясно дали на столичани и на гостите на града ще се наложи да се редят на две опашки и да плащат два билета, за да видят и парка, и двореца. От общината коментираха, че досега разговори по този въпрос не са водени. Европейската практика е обаче подобни комплекси да се посещават с един билет, който сам по себе си с уникалния си дизайн дори е сувенир.

Би било добре общината да се разбере с уредниците на музея, за да не се превърне "Врана" в нещо като Ботаническата градина в Балчик, където културното министерство продава билети за двореца, а Софийският университет - за парка.

Сред най-впечатляващите забележителности на двореца "Врана" са красивата дърворезба на тавана и позлатената дъбова ламперия. Посетителите ще могат да видят и столовата, изработена от карелска (б. р. - по името на съветска република) бреза, която била подарък на българската царска фамилия от руския император Николай II за пълнолетието на престолонаследника Борис.

Предвижда се да бъде благоустроен и някогашният гроб на цар Борис в парка, който в момента е запуснат, съобщава още "Труд".

 

Последвайте канала на

Десислава Станева
3287 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини