Американската АНС е платила 100 паунда на британска разузнавателна служба

  • 02 август 2013 09:57

  • 2577
  • 0
Американската АНС е платила 100 паунда на британска разузнавателна служба
©

Американското правителство е платило най-малко 100 милиона лири на британската разузнавателна служба Център за правителствени връзки (ЦПВ) през последните три години, за да си осигури достъп до програмите на Обединеното кралство за събиране на разузнавателна информация, както и влияние върху тях, пише "Гардиън", като се позовава на нови документи, огласени от Едуард Сноудън.

Свръхсекретните плащания са обяснени в документите, които "показват ясно, че американците очакват инвестицията им да се възвърне, а ЦПВ трябва да работи здраво, за да покрие изискванията им", отбелязва изданието. От огласените сведения също така става ясно, че британската служба описва хлабавите закони и регулаторен режим за следене във Великобритания, като нещо, което е привлекателно Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ. "Финансирането показва колко близки са отношенията между ЦПВ и еквивалента й, АНС. То обаче ще породи опасения относно това колко силна е хватката на Вашингтон върху най-голямата и най-важна разузнавателна служба на Обединеното кралство, както и дали зависимостта на Великобритания от АНС не е станала прекалено голяма", отбелязва вестникът. Според документите например САЩ плащат половината от издръжката на основните британски системи за следене, базирани в Кипър, като в замяна ЦПВ трябва да взема предвид американската гледна точка по отношение на приоритетите си.

Освен плащанията документите разкриват и други подробности, като например, че ЦПВ налива пари в събирането на лична информация от мобилни телефони и приложения, а някои от работещите по деликатната програма служители изразили загриженост относно моралната и етичната страна на своята работа. Документите са най-новите от поредицата огласени свръхсекретни сведения от бившия консултант на АНС Сноудън. Той бе предупредил за отношенията между АНС и ЦПВ , заявявайки, че двете служби си поделят съвместна отговорност за развитието на техники, позволяващи масово следене и анализиране на интернет трафика, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
2577 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини