Обмислят свалянето на ДДС за храните на 10 %

  • 29 юли 2013 21:34

  • 2438
  • 9
Обмислят свалянето на ДДС за храните на 10 %
©

Министерството на земеделието е започнало сондажи дали може да се намали на 10% ДДС за основните храни. Предлага се по-ниският налог да е за плодове и зеленчуци, хляб, пилешко, млечни стоки, свинско месо и колбаси, научи "Труд".

Повод за предложението е намерението на Румъния от септември да свали данъка за храни до 0%, подобно на Великобритания, Ирландия и Малта. Въпросът за ставката на ДДС у нас е бил поставен миналия четвъртък в Калофер пред аграрния министър Димитър Греков от фермери. Министърът обещал, че ведомството ще помисли върху въпроса, съобщиха от кабинета му.

Същата тема е била дискутирана и на среща между аграрния зам.-министър Явор Гечев и представители на агросектора и търговски вериги. На нея те коментирали, че ако България не вземе мерки, пазарът ще бъде залят с евтина стока от северната ни съседка.

Източници на "Труд" твърдят, че Гечев вече е обсъждал идеята за по-нисък ДДС и във финансовото министерство със зам.-министър Людмила Петкова. Аграрното ведомство умувало да обвърже по-ниския налог с допълнителни условия. Например, производителите на домати и краставици, които наскоро протестираха заради ниски изкупни цени, трябвало задължително да се обединят в организации на производители, за да ползват преференцията.

Участието на фермерите в такива съюзи им позволява да кандидатстват по европроекти за пазари на производители, а и да предлагат по-големи партиди продукция. Това от своя страна ще им гарантира място на щандовете в големите търговски вериги.

Обсъждани са и варианти дали облекчението при млечните стоки да е за всички продукти или само за млякото, отговарящо на евроизискванията за хигиена. Според тях в суровото мляко трябва да има до 100 хил. бактерии, а в 50% от млякото у нас бактериите стигат до 1 млн. броя.

Тепърва предстои да се види дали подобна схема може да се контролира и администрира. В късния следобед от пресцентъра на Министерството на земеделието заявиха пред "Труд", че "намаляването на ДДС на основните хранителни продукти към момента е само идея, която е предложена от земеделски производители. Министерството на земеделието не е обсъждало тази идея нито на експертно, нито на междуведомствено ниво."

Неофициално обаче източници на "Труд" и от финансовото, и от земеделското министерство признаха, че въпросът е бил обсъждан миналата седмица. От финансовото министерство посочиха пред "Труд", че нулевата ставка на храните от Румъния няма да ги направи по-конкурентни на българския пазар, защото при реализиране на стоката у нас и върху тях ще трябва да се начисли 20% ДДС.

В това се изразява неутралността на данъка, обясниха от ведомството на Петър Чобанов. България нямала право на повече намалени ставки. България е достигнала ограничението за намалени ставки по ДДС и няма право на повече изключения, заявиха вчера от Министерството на финансите пред "Труд". Според евродирективата за ДДС страните членки имат право на максимум 2 намалени ставки.

България прилага 9% ДДС за настаняванията в хотелите и 0% при износ за вътреобщностна доставка, твърдят от ведомството на Петър Чобанов. Някои страни от ЕС прилагат и повече от 2 намалени ставки, но това става по силата на исторически наложили се практики, които са закрепени в директивата. Затова, ако България иска да въведе 10% върху храните, тя ще трябва да се откаже или от по-ниската ставка в туризма, или от нулевата ставка при износа към ЕС.

Европейската комисия многократно е посочвала, че страните от ЕС трябва да вървят към единна ставка по ДДС, защото намаляването на налога за определени стоки не постига социалните си цели, а в същото време е огромен разход за бюджета. От Брюксел изтъкват, че ниските ставки за храни, лекарства и други стоки в някои от държавите са исторически обусловени и трябва да бъдат отменени постепенно.

Финансовото министерство настоява за единна ставка по ДДС, тъй като въвеждането на диференцирано облагане води до сериозен ръст на данъчните измами.

Последвайте канала на

Novini.bg
2438 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.04.08 | 16:05

9
ПРАВИЛНО !ВЪВЕДЕТЕ данък ЛУКС 35 % ,като ОРБАН в УНГАРИЯ ! ЕС бил против, ОРБАН им показал сревен пръст ! Унгарският СИДЕРОВ не им цепи басма ! БРАВО !

2013.07.30 | 07:58

4
Ние ако имахме управник като Виктор Орбан начело,да сме се оправили отдавна.Но вместо това имаме едни страхливи,раболепни минджи,които за едно потупване от европейски чиновник или посланик веднага си дават гъза!

2013.07.30 | 05:37

2
Май се насра че Сидеров прокара добри работи за обществото а твоя вожд тиква се ОСРА А?

2013.07.30 | 04:05

1
пак съм аз 2 сори пих 2 ракии с дъртия :)
rossen4i4o

2013.07.30 | 11:43

8
ама разбира се , как иначе държавата ще прибира 20% от пенсионерите , и всички останали , след плащането на плосък,квадратен и данък на данъка , отчисления за фондове и лични разноски на правоимащите , нои ,зок и алибаба и останалите разбоиници , национална политика за грабеж и унижение на работещите , Е ТЕ това е социалната политика , искам да напиша че не Ви мразя , но не е така

2013.07.30 | 11:43

7
Поне едни управляващи,които имат смелостта да пристъпят към тази благоприятна стъпка за измъчения ни народ.Изумителното е,че държави като Великобритания,Ирландия,Малта и Румъния могат да имат нулев данък върху храните-при положение,че всички знаем,че Ирландия беше от страните в ЕС с големи проблеми,а въпреки,че по думите на Борисов сме отличници тук ддс за храните стоеще и то в какъв размер само.Значи измъчените българи трябва да плащат огромно ддс за храни,а богатите ирландци-не!
избирател

2013.07.30 | 11:42

6
И аз обмислям да си купя вила с басейн, само че не знам с какво...

2013.07.30 | 07:58

5
Давам шанс на правителството! Но не безрезервна подкрепа! Искам да видя реални действия, а не празни приказки! Да се докажат!
o&k

2013.07.30 | 06:39

3
Ще се докажат и още как!Эапочнаха докаэателствата със эаем,но ще има и още!Эапочнаха да монтират свои хора на въэловите места във властта,силовите министерстве,...И иэобщо абсолютно ще докажат че както са действали до сега,пак ще го повторят беэгрешно.Има и малка подробност-че колокото по се "докаэвот",толкова повече хора ще мрат от немотия и глад.

Добави коментар

Водещи новини