Пламен Орешарски пред Ройтерс: Ще остана на власт

  • 26 юли 2013 19:31

  • 6574
  • 46
Пламен Орешарски пред Ройтерс: Ще остана на власт
© Булфото

Българският премиер Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 заяви в интервю за агенция Ройтерс, че ще остане на власт въпреки ежедневните улични протести с искания за оставката му, но добави, че липсата на широка обществена подкрепа за правителството му ще забави важни реформи, от които се нуждае страната.

"Несигурността и политическата криза се отразяват на бизнес климата, но имаме ясен план за действие и продължаваме напред", казва Орешарски. "Когато говорим за оставка, това е решение, което е лесно да се вземе в личен план, но това би било безотговорно за страната... Не съм чул убедителни аргументи, които да обяснят как оставката автоматично ще реши проблемите на страната", заявява българският премиер пред Ройтерс.

Орешарски
заявява, че правителството му ще се придържа към пролетната прогноза от 1 процент икономически растеж за тази година и казва, че положението ще е малко по-добро през 2014 г. "Много обаче ще зависи от това как ще се развие политическата криза", смята той и добавя, че е готов да води диалог с протестиращите, предава БТА.

Орешарски заявява, че протестите са накарали правителството му да бъде по-ефективно, но отбелязва, че те затрудняват извършването на големи реформи. Ройтерс отбелязва, че България има проблеми със застаряващото население, здравеопазването, образованието и неефикасния трудов пазар.

"Широкомащабните реформи не могат да започнат, тъй като се нуждаят от широка обществена подкрепа, но продължава да се работи по тези, които получават подкрепа, като подобряването на прозрачността, правилата на конкуренцията и защитата на потребителите", казва премиерът.

Сред другите приоритети са подобряването на събираемостта на данъците, съкращаване на бюрокрацията и борба с корупцията чрез реформиране на обществените поръчки и на Националната агенция по приходите, отбелязва Ройтерс.

"Ако успеем да изпълним плановете си, ще убедим повече хора, че правителството работи. Всеки мандат зависи от степента на доверие", посочва Орешарски.

Премиерът обещава да запази фискалната дисциплина, което е ключово изискване за запазване на фиксирания курс на лева спрямо еврото, като същевременно казва, че ще се постарае да гарантира, че фирмите ще получават бързо плащанията си за държавни поръчки, за да помогнат за съживяването на силно необходимия икономически растеж, завършва кореспонденцията на Ройтерс от София.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6574 46

Свързани новини

Коментари 46

Добави коментар

2013.07.28 | 21:50

46
В целия бял свят протестират против глобализма и нср, а тук в България реват за него. Много евтино се продавате, и телом и духом
*****

2013.07.28 | 21:50

45
Е аз съм сигурна,че народа няма да се примири с положението и колкото и да се инатиш ти и червения ти лидер,който те ръководи,отвън протестиращите са по-надъхани и ще ви принудят!!!
Smetai

2013.07.28 | 21:47

41
ДПС е създадена от "стратега" Александър Лилов и други отговорни другари както ги наричаха , който умря наскоро напълно заслужено в страшни мъки, като етническа партия, която да обира гласовете на турците , помаците и циганите които не гласуват за БКП.ДПС е винаги верен съюзник на БКП, и грабят и съсипват България като един.За комунистите е важно да са на власт независимо на каква цена.А в случая на цената на бъдещето на България и българите.За комунистите България е като бащиния след 45 години еднолично тоталитарно управление.Така разсъждава и застарелия им електорат сред българите.Толкова време са били във властта , че не могат да си представят да са извън нея.Това са идиотите които ограбиха народа си като национализираха имуществото на българите.С водената от комунистите политика , се оказва че пръв враг на комунистите са младите българи , тези които движат живота , тези които са бъдещето на страната,тези които те повече от 60 години булвално гонят от страната, тези които протестират срещу турскокомунистическото и олигархиюеското управление.А верни другари са циганите , турците и хранения от нас младите твърд пенсионерски електорат сред българското население у нас.Храним и циганите ! Една малолетна циганка родилка прибира по 500 лв на месец без да си мръдне пръста ,като със всяко следващо чаве сумата нараства ! И това преди увеличението на детските.Тези циганета растат за наша сметка , после не ги водят на уюилище защото нямат стимул , нито ги задължава държавата.Тези деца или ги осакатяват за да просят , или да проституират , или ги оставаят в дом за деца където пак ние ги храним , излизат оттам и стават проституткуи , крадци , изнасилвачи и убиййци на старците ни по селата.Тези пари ги изработваме ние протестиращите.Както се казва-Храни куче да те лае ! Няма какво да ни спре нас младите да сложм всеки на мястот му ! Няма ако ще революция да става !
Ъ?

2013.07.28 | 21:49

44
Много точен коментар.
браво 37,41,42

2013.07.28 | 21:49

43
браво,всичко е казано на място,ясно и точно,но го кажете пред трибуна,та белким заблудените овчици проумеят най-накрая истината

2013.07.28 | 21:49

42
..този е финансист толкова, колкото Мая Всезнайката е юрист... да направим малко сметка - на колко години е Орешарски...и къде е получил образованието си ,къде е работил и какво ..... много ми е смешно, когато разни кадри на стария Икономически институт "Карл Маркс "в София( сега с гръмкото име Институт за националнално и световно стопанство) - се титуловат като големи икономисти и финансисти ... абсолютни нещастници.. икономиката и финансите у нас са на такова ниво , защото финансистите ни са като Орешарски Прочете внимателно биографията му и ще попитам- кай през 1988- 1992 година можеше да Специализира „Банково управление” в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа” във Великобритания. боклук - този е от най- гадните скрити и внедрени червени

2013.07.28 | 21:46

40
Този много се е объркал,решението му да си подаде оставката би било трудно ,но отговорно.Така ми звучи по-вярно.ОСТАВКА!ОСТАВКА!ОСТАВКА!

2013.07.28 | 21:45

39
То не зависи от теб бе, палячо! Скоро когато започнат барикадите и коктейлите "молотов" и понеже вече не е '68 и руснаците не могат да докарат танкове, ще кандисат и КПСС ще даде разрешение на Гея за оставка.
nie

2013.07.28 | 01:49

38
Никаква оставка!Не допускайте тъпите, долни, продажни и ненормални герберасти да провалят държавата.

2013.07.28 | 01:49

37
Ореха остава защото е поел ангажименти към Русия и Путин, а с такива хора не е здравословно да влизаш в спор.

2013.07.28 | 01:49

36
А как назначаването на ДОКАЗАНИ ПРЕСТЪПНИЦИ на висши постове е отговорно и полезно за страната? Тъпанар, да си беше останал финансист, поне имаше някакво име. Сега ще останеш в историята като безволева марионетка и безгласна буква, параван за най-лошото управление през прехода (досега... )

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини