Експерт: Има заплаха от срив в цените на петрола

  • 26 юли 2013 13:12

  • 1959
  • 3
Експерт: Има заплаха от срив в цените на петрола
© Getty Images/Guliver

Световната икономика е изправена пред заплахата от срив на цените на петрола. Това прогнозира на страниците на "Файненшъл Таймс" анализаторът от британския Кралски институт за международни отношения (Чатъм Хаус) Пол Стивънс.

"Днес се повтаря ситуацията от 1986, когато настъпи крах на световните цени на петрола", предупреди той.

Според Стивънс следните фактори оказват влияние върху днешната ситуация на пазара на горива: продължаващите социални и политически сътресения в Близкия Изток и Северна Африка, стана известни като "Арабско пролет"; бурното развитие на технологиите за добив на шистов газ и петрол; прекратяването на субсидиите за петрол в страните от Близкия Изток, Индия и Китай; все по-активното енергоспестяване във всички краища на света.

Експертът също така обръща внимание и на създалия се голям и изключително нестабилен пазар на "книжен петрол" - фючърсните борсови договори за доставката на "черно злато".

"На световния петролен пазар се засилват тенденциите, заплашващи със значително понижение на цените", категоричен е Стивънс.

Последвайте канала на

1959 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
?

2013.08.09 | 19:51

1
и това защо би трябвало да ни плаши? Просто арабите ще трябва да поработват малко
недоумявам

2013.08.14 | 12:37

3
и аз това се питам?като вземе да пада долара,ау ужас,долара пада ще има скок на цените.като се качи долара се качва и цената на петрола. сега петрола ще поевтинява и пак УЖАС,. АМИ НЕКА ДА Е ОТ ПРЕДИ ВОЙНАТА С ИРАК-30 ДОЛАРА,ДА ВИДИМ КОЙ ЩЕ Е ЗЛЕ И КОЙ ДОБРЕ. незнам да ли ви прави впечатление ,но от както е скочил петрола,колко небостаргача се построиха в пустинята;колко състезания се провеждат в една или друга там страна и то все с големи наградни фондове.
nacionalist

2013.08.14 | 12:37

2
ееее , нема страшно..... тука цената на горивата може само да се вдига - да не се плашат големите риби - тука и когато пада и когато се вдига - за нас все се вдига цената , кръвопиици.......

Добави коментар

Водещи новини