Явор Куюмджиев: Ескалацията на напрежението обслужва единствено ГЕРБ

  • 25 юли 2013 19:13

  • 2928
  • 14
Явор Куюмджиев: Ескалацията на напрежението обслужва единствено ГЕРБ
©

Когато говорим за протестите, не можем да кажем, че става дума за цялото общество, защото само малка част от хората в София излизат да протестират.

Това заяви в ефира на Радио К2 народният представител от ПГ на КБ Явор Куюмджиев. Той добави, че всяка седмица ходи в избирателния си район Търговище и там хората масово твърдят, че стоят зад правителството и имат очаквания то да вземе необходимите мерки, радват се на намаляването на цената на тока и т.н. „Около един милион души са гласували за БСП на изборите и те не искат правителството да падне“, добави той. Куюмджиев е категоричен, че трябва да се намери някакъв ход, в който всички да са удовлетворени. „Трябва да се спазват принципите на демокрацията, не може да се иска от първия ден на едно правителство оставка само заради самата оставка, не може да се иска оставка, когато не се предлага никаква алтернатива“. Що се отнася до ескалацията на напрежението във вторник срещу сряда, според Явор Куюмджиев то е било провокирано от нарочно имплантирани провокатори сред иначе с право протестиращите български граждани. Всеки има право да изразява мирно своето мнение, но когато се хвърлят павета и се къртят плочки, то границата вече е мината от провокаторите.

Явор Куюмджиев продължи, че тези действия обслужват единствено интересите на бившите управляващи. Той добави, че Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа истерично се опитват да се задържат във властта, за да заметат следите от престъпленията, които са вершели доскоро. По темата за живота на правителството и неговия мандат Куюмджиев заяви, че да се говори за пълен четиригодишен мандат на това правителство не е сериозно. „От друга страна оставка веднага и избори след три месеца също не е сериозно. На първо място трябва да се довършат преговорите за следващия програмен период, а тези договорки изискват работа на парламента“, подчерта той.

Куюмджиев посочи, че трябва да се приеме и бюджета за следващата година, в който ще се покаже нова философия на управлението с подпомагане на малкия и среден бизнес, вдигане на пенсии и грижа за нормалните български граждани. „Не може да се иска оставка заради самата оставка“, бе лаконичен Куюмджиев. Според него изборният кодекс също трябва да бъде ремонтиран, за да не се случи това, което е станало на президентските избори. По отношение позицията на еврокомисарят Вивиан Рединг и писмото на посланиците на Германия и Франция за ситуацията в България, Явор Куюмджиев заяви, че никой не може да ни реши проблемите, освен ние самите. „Ние сме суверенна държава с мъдър народ, който трябва да взима решенията за своето бъдеще сам. Оттук нататък намесата на чужди дипломати и еврокомисари във вътрешните ни работи е недопустима“, поясни той.

Депутатът от БСП каза, че изказванията на двамата посланици не са били интерпретирани съвсем коректно. „Вивиан Рединг също не е казала, че подкрепя някоя от страните, а е говорила за демократични ценности и намиране на консенсус. За консенсус обаче са нужни две страни“, обясни той и допълни: „Когато едната страна слуша, а другата неистово крещи „Оставка“ няма как да стане диалог. Оставката веднага не е позиция, а ултиматум“. Явор Куюмджиев посочи, че от левицата са чули Вивиан Рединг и са съгласни с нея. „От БСП говорят точно за развитие на демокрацията, защото през последните четири години сме станали свидетели на мачкане, тормоз и рекет“, подчерта той. Куюмджиев посочи, че от общественото пространство е изчезнала темата за тефтерчето на Златанов и за това кой стои зад инициалите в него.

На въпрос дали е възможно в мандата на сегашното Народно събрание да се състави друго правителство и възможен ли е рестарт в политиката, депутатът обясни, че всичко е възможно в една демократична държава, когато става въпрос за спазване на Конституцията. „В това няма нищо лошо. Трябва обаче да има обществен консенсус, а не едната част от обществото да се противопоставя на другата“, каза той. По думите му през 1990 година цялото българско общество се е радвало на края на тоталитарния режим - имало е обществен консенсус за създаване на нова Конституция и нови порядки, в момента обаче такова нещо не се наблюдава. „Дневният ред на обществото в момента е стабилност, работа, доходи, икономически перспективи за всеки български гражданин. Не смятам, че мнозинството български граждани искат нова конституция и Велико народно събрание”, каза още той.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2928 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2013.07.26 | 11:50

4
"Ескалацията на напрежението обслужва единствено ГЕРБ" Idiotsko tvardenie. Eskalaziqta i isk za smqna na sistemata !!!! No v edno imate pravo - tq NE obslujva komunisti4eskite naglizi zahapali kokala

2013.07.26 | 21:40

14
Знаете ли кои са организаторите на протестите пред МС и НС ????? Това са всички лидери на партии извън Парламента и Плевнелиев и Бойко Борисов - които искат БЪРЗО НОВИ ИЗБОРИ !!!!!!

2013.07.26 | 21:40

13
Този пак счупи нагломера с изказванията си!

2013.07.26 | 21:40

12
То ненагъл комунист няма, ама вярно, този е отявлен наглец. От къде ги намират тия боклуци, все едно с конкурс ги избират. С този помияр искам да ме оставят само за половин час, ще му изправя кривата педерастка устичка.

2013.07.26 | 20:47

11
Аз пък познавам хора, които са гласували за БСП и сега протестират. И много добре знае този пореден демагог, че искането за оставка не е заради самата оставка, а заради непростими грешки. Пеевски що го забравят така удобно всички????

2013.07.26 | 13:37

9
Всички коментирате пеевски а никой не казва нищо за бат сали :Д:Д:Д:Д:Д:Д:Д::Д:Д:Д:Д:ДД:Д::Д:Д
A propos Бат Сали

2013.07.26 | 20:46

10
Бат Сали няма никаква заслуга за напрежението. Всички с радост го одобряват и смятат че точно такива типове трябва да са де-путати. Нали.
С мошеници и лъжци не се работи. Вън!

2013.07.26 | 13:27

8
Другарю Куюмджев, с мошеници и лъжци не се работи. С такива не се комуникира. Към вас няма никакнво доверие. Лъжете, че ви трябва време да оправяте държавата. Времето ви трябва за да напълните администрацията с ваши хора, които да останат там и след като паднете от власт. Мога да дам 100 примера, но вие ги знаети по-добре. Времето ви трябва за да възстановите загубените позиции на организираната престъпност. Времето ви трябва за да окрадете каквото можете, защото отдавна сте гладни и жадни за кражби. Кого си мислите че будалкате? За каква демокрация ми говорите. Кой ви каза че хората ви искат на власт. Като е така, защо не гласуваха масово за вас? Вие сте мошеници и крадци, всички го знаят, вие го знаете и за това не ви искаме. СДСто си плати. Сега е ваш ред. Като толкова държите на демокрацията, защо организирахте историята с отчитането на тока и протестите през февруари, в полза на руското разузнаване и Атом Строй Експорт? Като толкова държите на демокрацията, защо организирахте цирковете в деня на размисъл. Като сте толкова честни, защо при анализите на последните години, никой от вас не каза, че в света има страхотна криза? Защо ни мислите за идиоти и смятате, че някой ще ви повярва. Обиждате интелигентността ни. Могат да ви вярват примитивни типове, като вашият платен пропагандист Баздуган или други простаци на неговото ниво. Не разчитайте на никакво разбиране. Всеки ден, в който сте на власт е загуба за Родината. Затова трябва да се махнете ВЕДНАГА! Ще цитирам др. Станишев: „Ако ГЕРБ не се махнат с демократични сридства, има и други”. Това 100% важи за вас. Ако не си отидете с мир, трябва да бъдете изгонени по всякакъв начин!Това го мисля аз и всички хора, които познавам. Така че вън веднага. Махайте се. Това е единственото нещо, каето съм готов да ви кажа в демократичен разговор!
lili

2013.07.26 | 13:01

7
И аз съм на същото мнение.Мръсни червени боклуци вън!
????

2013.07.26 | 13:01

6
Поздравления към ЛЮБО ГАНЕВ и ЯВОР КУЮМДЖИЕВ !!! Дори и 50000 протестиращи да се появят на жълтите павета- те никога не могат да представляват всички избиратели и симпатизанти от България! Задавам въпрос към Плевнелиев и съответно към Гл.прокурор : Протестите след 22.00 часа ЗАКОННИ ли са ? Има ли случай в света-където да е блокиран СЕНАТ или НС ????
Доброжелател

2013.07.26 | 13:01

5
Родният ти Търговище едва го виждаме на картата на България.На хората в него никои не им е крив, че обичат да живеят като мишоци и само да чакат подаяния от БКП /БСП. И ти като всички комунисти в Парламента не се правете на щрауси, на цяла България , а и на цяла Европа им писна да ви търпят. Защитата на руски интереси в България е основна цел на политиката на това измислено правителство и на този работническо-турско-селски парламент.
ИСТИНАТА ЗА БЪЛГАРИЯ

2013.07.26 | 11:49

3
Как да се разтълкува “разминаването” между заместник-председателката на ЕК г-жа Вивиан Рединг и премиера Пламен Орешарски в София на 40-тия ден от протестите срещу неговия кабинет? След като потърсихме становището на първия български еврокомисар и лидер на ДБГ Меглена Кунева, се обърнахме за мнение към известния политолог-европеист Владимир Шопов. Ето неговата гледна точка: Проблемът има два аспекта. Единият е свързан с факта, че още от първия си ден този кабинет има парализирана европейска политика. Това много ясно се видя от първото и засега единствено / вероятно такова и ще остане!/ посещение на на Орешарски в Брюксел, където в рамките само на половин час той беше принуден да чуе няколко изключително „впечатляващи” неща. Първото от тях беше, че европейските институции възприемат гласа на протестиращите като легитимния изразител на това, което се случва в страната. На второ място той получи потвърждение, че механизма за наблюдение и контрол на ЕК върху България ще бъде продължен. Така още тогава от Брюксел дойде ясният сигнал какви ще бъдат / или по-скоро няма да бъдат!/ отношенията между това правителство и европейските институции, смята Владимир Шопов. Другият сигнал, според политологът, е непосредствено свързан с посещението на г-жа Рединг в София. За мен е извън съмнение, че от страна на правителството е имало опит да бъде осъществена среща между комисар Рединг и премиера Орешарски по простата причина, че този кабинет трескаво търси и се нуждае от допълнителна легитимност и една такава среща щеше да бъде стъпка в тази посока. Самият факт на непровеждането на подобен разговор е ясен индикатор, че нормални отношения между такъв кабинет и европейските институции не може да има. Подобен извод може да се направи и от казаното от г-жа Рединг в София, където тя препотвърди ангажимента на страните-членки, както и на самата ЕК, по-активно да се ангажират с кризата в България и проблемите на протестиращото българско общество. Във всички случаи неосъществената среща между г-жа Рединг и премиерът Орешарски е ясен дипломатически знак към сегашния кабинет, е категоричен Владимир Щопов. За мен е интересно това, че за този месец и половина управление ние станахме свидетели на осезаемо разместване на институционалния баланс и на много директно ангажиране на страни-членки в случващото се в България. Нека си спомним първата реакция в деня на назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – това беше остра реакция от ключови страни-членки на ЕС. После се появи общата позиция в писмото на посланиците на Германия и Франция, изводите в което бяха препотвърдени на практика от още няколко страни-членки. Така че в момента имаме не просто правителство, което не може да работи нормално с европейските институции, а ситуация, в която ключовите държави в ЕС съвсем отчетливо показват, че не са склонни да работят дългосрочно с въпросния кабинет. Разбира се всичко това е в рамките на дипломатическия тон, макар и да станахме свидетели на неговото „максимално разтягане” в казаното от посланиците на страни-членки в София, обобщава политологът-европеист Владимир Шопов. This entry was posted in Общество on July 25, 2013. Post navigatio
каката на баткото

2013.07.26 | 02:45

1
червен боклук
69

2013.07.26 | 09:51

2
Ама голям.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини