Цената на слънчогледа се срива с 1/5

  • 22 юли 2013 06:40

  • 3373
  • 0
Цената на слънчогледа се срива с 1/5
©

Поне 20% по-евтин слънчоглед заради дъжда и очакваната богата реколта прогнозират от Института за пазарна икономика. Същото поевтиняване се очаква и при рапицата. Царевицата вече отбеляза поевтиняване със 7% на световните борси, пише Стандарт.

И тази година изглежда стратегията на изчакване няма да бъде печеливша и най-сигурни приходи ще имат продалите по време на жътва, коментират от ИПИ. Според анализа на института нищо не е било в състояние да спре понижението при основните зърнени и маслодайни култури от последния месец и установяването им на трайно ниски нива. Дори неочаквано високото търсене от Китай на пшеница с доставка между август и октомври доведе само до временно поскъпване.

След това новините за добра реколта и хубаво време в голяма част от основните производствени райони на света потопиха отново цените. В момента офертите за закупуване на тон пшеница са около 300-320 лв. До момента обаче поевтиняването на зърнените култури не се е отразило върху крайните суровини, в които се използват, като хляб и олио например, казват пазарни анализатори. Според тях това може и да не се случи заради калкулирането на допълнителни разходи на преработвателните компании, както и презастраховането им срещу евентуални неблагоприятни икономически условия.

Последвайте канала на

Novini.bg
3373 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини