Вдигат парк на мястото на стадион "Юнак"

  • 20 юли 2013 06:36

  • 2831
  • 0
Вдигат парк на мястото на стадион "Юнак"
©

Руините от бившия стадион „Юнак” в столицата ще се превърнат в парк. За тази цел кметството ще си поиска от държавата терена на бившия стадион „Юнак”. Това каза вчера главният архитект на София Петър Диков, съобщава в. "Монитор".

Мястото, на което преди години се издигаха стадион, ледена пързалка, а после и придобилата печален ореол дискотека „Индиго”, в момента е пълно с битови и строителни отпадъци. Тъжна картина е сринатата до основи площадка, върху която се издигат боклуците, видя репортер на „Монитор”. От някогашната телена ограда на стадиона сега стърчат само каменните пилони. Теренът с обща площ от над 18 декара беше придобит от държавата през 2005 г. Първоначално имотът беше със статут държавна публична собственост, а след това с решение на Министерския съвет беше преобразуван в държавна частна собственост и апортиран в държавното дружество „Национална спортна база”. Там трябваше да се вдигне и многофункционална спортна зала в София. Проектът обаче така и не се случи, а мястото от години трупа само боклуци. Тъй като там няма да има строителство, нито спортни зали, каквито идеи имаше преди години, този терен е само в тежест на държавата и тя не получава приходи от него. Затова и предложението ни ще бъде теренът да се върне на Столичната община и да стане част от парка Борисова градина обясни Диков.

Частни инвеститори пък искат да строят аквапарк, автописта, зала за художествена гимнастика и ледена пързалка в столицата. За това главният архитект е внесъл доклад до градския парламент за промяна на устава на общинското дружество „Спортна София” и увеличаване на капитала му. Четири терена ще бъдат апортирани в общинската фирма. Идеята е след конкурси тя да може да прави съвместни дружества с частни инвеститори, които да управляват съоръженията.

За залата за кънки е отреден терен в „Младост 4”, а край съоръжението се предвижда да бъде изграден и спортен и детски комплекс. На сто метра до него ще има и спирка на метрото. В „Лозенец” на терен от 1,5 декара се планира зала за художествена гимнастика. Интерес към проекта е заявила Федерацията по художествена гимнастика. Парцел от 90 декара е отреден за тренировъчна писта за автомобилизъм и мотоциклетизъм. Уникален аквапарк пък може да бъде изграден на терен от 220 дка край софийското село Чепинци. Предвижда се в комплекса да има различни атракциони, места за отдих и други. Едната част ще бъде открита, а другата – закрита, за да се гарантира целогодишно използване на аквапарка.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2831 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини